nieuwe maan
Welkom De maan De Natuur De Magie De Mystiek
 

Wat vind ik hier?

Belangrijke links

Gastenboek

Kalender

Weblog

website overzicht

Startpagina

Contact

LinkpaginaParacelsus


kopergravure 16de eeuw

Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim  11 november 1493 - Salzburg, 24 september 1541, beter bekend onder de naam Paracelsus, was een beroemd, maar tevens controversieel arts en theoloog die zich ook bezighield met alchemie en astrologie. Hij wordt beschouwd als de eerste systematische  botanicus.  


"Alles wat er in de grote wereld is, niet meer en niet minder, is ook in
het menselijk lichaam aanwezig. Dezelfde soorten hout, stenen, kruiden etc. die er in de buitenwereld zijn, zijn er ook in de mens, alleen niet in dezelfde 
gedaante als in de elementen.
Wie in staat is de gedaanten ervan in het menselijk lichaam te herkennen - dus:
dit is de saffier in de mens, dat de mercurius, dit de cipres, en zo
voort, - die heeft het
boek van het menselijk lichaam juist bestudeerd en doorgrond."

Een andere beroemde uitspraak van hem is:

"Alles is vergif en niets 
is zonder gif, de dosis
maakt of iets giftig is."
Hippocrates


Uit Grieks manuscript 17de eeuw


De eed van Hippocrates zoals deze nu door artsen wordt afgelegd:

Nu ik toetreed tot de medische professie, beloof ik dat ik mij naar mijn beste vermogen voor een kwaliteitsvolle geneeskunde ten dienste van de medemens en de samenleving zal inzetten.
Ik zal het beroep van arts plichtsbewust en nauwgezet uitoefenen.
Ik zal boven alles voor mijn patiënten zorgen, hun gezondheid bevorderen en hun lijden verlichten.
Ik zal mijn patiënten correct informeren.
Ik zal geheimhouden wat ik krachtens mijn beroep van mijn patiënten weet, ook na hun dood.
Ik zal de professoren en allen die mij gevormd hebben, blijvend waarderen voor wat ze mij hebben bijgebracht.
Ik zal mij blijven bijscholen, de grenzen van mijn mogelijkheden niet overschrijden en waar mogelijk bijdragen tot de vooruitgang van de geneeskundige kennis.
Ik zal verantwoordelijk omgaan met de middelen die de maatschappij ter beschikking stelt en ijveren voor een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen.
Ik zal mij collegiaal gedragen en respectvol met medewerkers omgaan.
Ik zal ervoor waken dat mijn houding tegenover patiënten niet beïnvloed wordt door levensbeschouwing, politieke overtuiging, sociale stand, ras,  nationaliteit, taal, gender, seksuele voorkeur, leeftijd, ziekte of handicap.
Ik zal het leven en de menselijke waardigheid eerbiedigen.
Zelfs onder druk, zal ik mijn medische kennis niet aanwenden voor praktijken die indruisen tegen de menselijkheid.
Dit verklaar ik plechtig,
uit vrije wil en op mijn woord van eer.


Edward Bach


Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van bachbloesemremedies.
Van de studies die wel zijn gedaan wordt er geconcludeerd dat het effect niet meer zou zijn dan een placebo effect. Echter omdat bijna 90% van de patiënten een positief effect ervaart in hun emotioneel welbevinden, acht men het wel zinvol deze therapie toe te passen, mits de patiënt de "juiste" voorlichting krijgt.

Bachbloesems berusten niet op homeopathie maar op extractie.Dr Bach is begraven in Brightwell cum Sotwell, South Oxfordshire, Engeland. Mensen vanuit de hele wereld komen naar dit plaatsje om Mount Vernon te bezoeken, waar de originele Bachbloesemremedies gemaakt worden. Je vindt zijn graf in de St James's churchyard aldaar.


Jala Neti


De techniek van jala neti gedemonstreerd door een yogi.


De weg van het zoute water door de neusholte.


Voorbeeld van een netipot. Yogi's gebruiken er een van rood koper, opdat ze dan ook gebruik maken van de reinigende eigenschappen van koperionen.

HPV inenting

Enkele kritische noten: Het vaccinatieprogramma betreft een experiment. Pas over 30 jaar weet men of deze inenting werkelijk bescherming biedt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar eventuele bijwerkingen van dit vaccin. Het vaccin biedt geen garantie dat het daadwerkelijk baarmoederhalskanker kan voorkomen. Het werkt ook niet tegen alle vormen van het HPV virus. Ik denk dat we er meer bij gebaat zijn om onze jongens en meiden goed voor te lichten over veilig vrijen en hygiëne.

hulpstoffen in een vaccin

De hulpstoffen in een vaccin kunnen heftige reacties teweeg brengen. Er zitten giftige substanties bij. Hieronder de lijst van hulpstoffen in de vaccins tegen HPV.
 

Conserveermiddelen:
benzethoniumchloride, 
fenol of hydroxybenzeen 2-fenoxyethanol, Thimerosal 

Stabilisatoren: 
menselijk serumalbumine (HSA), varkensgelatine, 
Foetaal runderserum (FBS),
 mononatriumglutamaat (beter bekend als E621)

Antigenen: 
Verzwakte virussen, toxoïden en bacteriën 

Hulpmiddelen: Aluminiumzouten

Additieven: Ammoniumsulfaat, glycerine, hydrochlorisch zuur (of zoutzuur, beter bekend als E507), natriumhydroxide, kaliumchloride, natriumboraat (of borax, het natrium-zout van boorzuur), 
polysorbaat 80 

Antibiotica: 
Neomycine,  
plymyxine B, 
streptomycine 

Inactiverende chemicaliën: 
Formaline  polyoxyethyleen (E431) glutaraldehyde
Lengtegroeven


Dwarsgroeven


Gespleten nagel

Witte vlekken

Vlakke nagel

lepelnagel


klauwnagel


Horlogeglas nagels


vingerhoed nagelschilfer nagelBuis nagel

gele nagels

Lindsay nagel
Terry nagel

Kleimasker

Met groene klei maak je makkelijk een gezichtsmasker. Door de sterk reinigende werking absorbeert de klei al het vuil uit de huid. De trekkracht bevordert niet alleen de reiniging, maar ook de doorbloeding. Na gebruik is de huid opmerkelijk schoon en voelt heerlijk zacht en fris aan.
Gebruik een eetlepel klei en een weinig water, tot dat er een smeuïg papje ontstaat. Breng aan met een kwast. Het aanbrengen van een gezichtsmasker: Onderaan de hals beginnen en langs de zijkanten naar boven tot aan de kaakrand;
Dan de binnenkant van de hals, in banen tot aan de kaakrand;
Midden op de kin beginnen en langs de buitenkant van het gezicht, een ronde cirkel trekken en weer uitkomen op de kin;
In het midden, bovenop de neus beginnen en een baan trekken naar het oor, vervolgens vanaf de neus naar de zijkanten van het gezicht, in drie of vier banen, totdat de wangen bedekt zijn.
Kin (tot aan de onderlip) en voorhoofd (tot aan de wenkbrauwen) opvullen en Als laatste, een cirkel, rondom de ogen en rondom de mond trekken ter afsluiting.

Ga niet lopen, maar ga rustig liggen totdat het masker is opgedroogd. Dit duurt ongeveer een half uur. Laat het masker zoveel mogelijk heel (praat niet, dan gaat het barsten) Bij irritatie, kan het masker eerder worden afgespoeld onder de kraan of onder de douche.

Je zal wat tintelingen en kriebelingen ervaren, Dit is een positief teken dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

 
  Op deze Pagina:

Signatuurleer
Inleiding natuurgeneeskunde.
Bachbloesemremedies.
De neusspoeling
Temperamentenleer.
Een kritische blik op vaccineren.
Gezichtsdiagnose
Helende ademhaling.
Het gevaar van antibiotica.
Hydrotherapie.
De invloed van kleuren.
Nageldiagnose.
Reinigen met klei.
Rescue Remedie.
.....


De Signatuurleer

Paracelsus (1493- 1541) was de eerste Europese arts die volgens het hermetische principe “Zo boven, Zo beneden” de werking van kruiden beschreef. Omdat zijn universitaire opleiding als arts hem in de praktijk weinig van nut bleek vond hij zijn leermeesters in de volksgeneeskunde, bij kruidenvrouwen, alchemisten en kloosterlingen. Het hermetische principe stoelt op de gedachte dat alles wat in de macrokosmos (het universum,de wereld om ons heen) aanwezig is in de microkosmos (de mens) gevonden kan worden.

In de signatuurleer wordt er van uit gegaan dat de plant in haar verschijningsvorm aangeeft welke werking ze heeft. Daarnaast wordt er belang aan gehecht dat er meer is dan de som der delen, d.w.z. dat elke plant een niet-stoffelijke meerwaarde heeft die correspondeert met planeet en teken invloeden. Een kruid werkt niet alleen op materieel maar ook op psychisch en energetisch niveau.

In de bouw van planten kan onderscheiden worden in drie delen:
De onderpool, wortels.
De middenpool, de stengels en bladeren,
De bovenpool, de bloemen.
Een dergelijke indeling kan worden gemaakt bij de mens:
De onderpool, spijsvertering en geslachtsorganen,
De middenpool, skelet, hart en longen,
De bovenpool, hersenen.

Daar de stofwisseling van de plant, met name de O2 en CO2 uitwisseling, omgekeerd is aan die van de mens worden de overeenkomsten als volgt gezien:

De wortels komen overeen met de hersenen, beiden inhoudelijk een wit/grijze massa van waaruit alles wordt gevoed,

De bladeren komen overeen met de longen, hier vind de gasuitwisseling plaats. De stengel is als het skelet voor de mens.

De bloemen als geslachtorgaan van de plant komen overeen met
onze eigen geslachtsorganen. Daarnaast bevatten de bloemen honing. In de darmen worden suikers omgezet.

Hieruit kunnen we opmaken dat de wortels specifiek  invloed hebben op hoofd en hersens, het kruid op hart en longen en de bloemen en zaden op de spijsvertering en de geslachtsorganen.

Ook de groei en bloeiwijze zegt iets over de manier waarop we een kruid kunnen inzetten.

Naar boven gerichte kruiden hebben vaak gele bloemen die zich richten naar de zon.
Hierin zien we de analogie van de extraverte mens. Deze kruiden stimuleren in het algemeen de vitaliteit, hart en lever. Voorbeelden zijn o.a. de Zonnebloem, Paardenbloem en de Goudsbloem.

Naar beneden gerichte planten hebben vaak paars/blauwe klokvormige bloemen, analoog aan de introverte mens.  Ze werken harmoniserend op gemoedstoestanden zoals depressies. Smeerwortel en Bernagie zijn hier voorbeelden van.

Horizontaal gerichte planten zijn analoog aan de uitwisseling, het contact. In deze groep vinden we de lipbloemigen die voornamelijk hun werking hebben op de bloed en luchtcirculatie zoals Tijm, Rozemarijn en Dovenetel.

De kleuren van de bloemen corresponderen met bepaalde organen of geven een werking aan. De hoofdkleuren zijn blauw, geel en rood. Bloemen met een mengkleur hebben vaak een ruimere en milde werking, daar de eigenschappen van de hoofdkleuren zijn samengevoegd.

Wit:  Harmoniserend bij ontstekingen, verzachtend, kalmerend, bij vrouwenkwalen en het zenuwstelsel.
Lichtgeel:  Reinigend en ontgiftend, met name op de spijsvertering.
Donkergeel: Opwekkend en stimulerend, met name op hart en lever.
Oranje: Reinigend, vitaliserend en bloedstelpend.
Roze:  Milde werking op het bloed, zwakke vuurkracht.
Rood:  Geeft energie, werkt op bloed, hart en bloedvaten.
Licht groen: Werkt op maag, darmen en suikerstofwisseling.
Donkergroen: Kalmerend en vitaliserend.
Blauw: Verkoelend bij koorts en ontstekingen, met name van de luchtwegen.
Paars: harmoniserend op psyche en zenuwstelsel.
Bruin: Brede werking, rustgevend en harmoniserend.

De vorm van de wortel staat analoog aan de werking die ze heeft op de psyche:
De penwortel helpt de mens aarden.
De kruipwortel bevordert het regeneratie en doorzettingsvermogen

De vorm van de stengel:
Rond: Vrouwelijk, verzachtend en harmoniserend.
Vierkant: Mannelijk, weerstand en stevigheid.
Hol: Wijst op de werking op slokdarm en bronchiën.
Beharing: Werking op de huid, slijmvliezen en haren.
Doornen: Weerstand verhogend, prikkelend.

De vorm en het uiterlijk van het blad verteld over de toepassingsmogelijkheden:
Een mooi voorbeeld is het blad van longkruid. Het heeft de vorm van een long en de tekening op het blad doet denken aan de longblaasjes. Daarnaast is het behaard wat de werking op de slijmvliezen aan geeft.
Bij kleine of diep ingesneden bladeren overheerst de vormkracht. Ze hebben een sterke samentrekkende kracht die een ontkrampende werking hebben op de mens, zoals Kamille en Valeriaan.
Bij grote bladeren overheerst de groeikracht en hebben weinig samentrekkende kracht, wat juist samentrekkend op de mens werkt zoals Vrouwenmantel.

Ook de vorm van de vrucht kan ons iets zeggen over het toepassingsgebied: denk maar aan de walnoot welke de vorm heeft van onze hersenen.

Vanuit de signatuur en de eigenschappen van een kruid werd er een analogie gezocht in de elementen, planeten en tekens. Deze
gegevens zorgen voor aanvullende karakteristieken van een kruid welke aanwijzingen kunnen geven over het type mens waarbij het kruid past. Met name in de medische astrologie wordt hier gebruik van gemaakt.
Zoals Hippocrates heeft gezegd: Je kunt geen goede arts zijn zonder de astrologie te beoefenen.Inleiding in de Natuurgeneeskunde

De opvattingen van de natuurgeneeskunde ontstonden rond 500 voor Christus en werden voor het eerst beschreven door de Griekse arts Hippocrates. Hij was een van de eerste die de volksgeneeskunde ontdeed van magische beladenheid door meer naar verklaarbare en rationele redenen van een ziekte te zoeken. Observatie speelde een belangrijke rol. Door deze zoektocht is hij de vader van zowel de reguliere als de natuurgeneeskunde.
De reguliere geneeskunde zoals wij die nu kennen bestaat pas een dikke honderd jaar. Vooral na 1930 nam de technische ontwikkeling een grote vlucht en kwam het accent van diagnose en behandeling steeds meer op het lichamelijke vlak te liggen.
Hierdoor word de mens steeds minder als een eenheid gezien van lichaam en geest, één van de belangrijke pijlers in de natuurgeneeskunde.

Hippocrates kwam tot de volgende uitgangspunten:

Het zelfgenezende vermogen. De natuur streeft naar een optimaal functioneren van elk organisme. Symptomen zijn reacties om aan te geven waar het mis gaat en een poging om het evenwicht te herstellen. De symptomen dienen dus eerder ondersteund te worden in plaats van bestrijden of onderdrukken. Denk maar eens aan het symptoom koorts: Door verhoging van de temperatuur gaat het lichaam harder werken om ongewenste indringers zoals bacteriën en virussen te lijf te gaan en kunnen zich minder goed vermeerderen.
De koorts is functioneel.
Bedrust, vasten en ruim water drinken ondersteunen dit proces, een aspirientje onderdrukt het.

De mens is een eenheid van lichaam en geest. Zowel in de diagnose als de therapie kunnen ze niet los van elkaar worden gezien. Elke ziekte heeft een achterliggende emotie. Het is dus van belang om de ziekte in een breder verband te zien. Hierdoor heeft men de kans om zich bewust te worden van de interactie tussen lichaam en geest. Deze wijsheid vind je nog terug in uitspraken zoals “ik vind het onverteerbaar”, “het ligt als een steen op mijn maag” en “het breekt mijn hart”.
Alle ziekten ontstaan door ophoping van afvalstoffen. Reinigen neemt een belangrijke plaats in. De uitscheidingsorganen (darmen, nieren, huid en longen) dienen ondersteund en gestimuleerd te worden. Hierna kan het lichaam weer regenereren.

De middelen mogen het lichaam niet schaden of afhankelijk maken. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen zoals kruiden, water, aarde, stenen, gezonde voeding, beweging en ademhaling.

Met de wetenschap dat ziekten stoelen op vervuiling van het lichaam is regelmatig reinigen van essentieel belang.Bachbloesemremedies

De Bach bloesemremedies zijn ontwikkeld door de Engelse arts Edward Bach (1886-1936). Hij zag in zijn praktijk hoe negatieve gevoelens het herstel van patiënten in de weg stonden. Daarnaast
viel hem op dat bepaalde emoties en lichamelijke aandoeningen hand in hand gingen. Zo concludeerde hij dat er eigenlijk geen scheiding is tussen lichaam en geest.(Deze visie op geneeskunde is verwant met de natuurgeneeskundige en homeopathische denkbeelden van deze tijd) Daarom ging hij op zoek naar een geneeswijze die niet de ziekte maar de emoties behandeld die daaraan ten grondslag liggen. Gedreven om in de natuur middelen te vinden die effectief werken bij negatieve emoties en karaktertrekken, bestudeerde hij kruiden op hun uiterlijke vormen en innerlijke kwaliteiten. Jarenlang analyseerde hij gemoedstoestanden en experimenteerde met allerlei bloesemextracten. (Bloemen corresponderen in de kruidengeneeskunde met de geest) Zo vond hij 38 bloesems die negatieve stemmingen kunnen doen omslaan in positieve.

De bloesemremedies worden bereid uit de bloemen en soms knoppen van niet giftige kruiden, planten of bomen. Na het handmatig oogsten worden zij in zuiver bronwater gelegd en in de volle zon gezet. Zodra de kleur uit de bloem is verdwenen is de essentie in het water opgenomen en wordt het geheel gefiltreerd en geconserveerd met een zuivere brandy.

Er zijn meerdere series bloesemremedies in de handel die werken
met bloesems die op andere continenten gevonden worden. De meeste zijn betrouwbaar en van goede kwaliteit. Ik gebruik het liefst de Bach bloesemremedies omdat er met kruiden gewerkt worden die op dit continent groeien en ze, naar mijn overtuiging, daarmee de energie bevatten die het beste aansluit op mensen die op dit continent wonen. Een waardevolle uitspraak in de traditionele kruidengeneeskunde is dat het juiste geneesmiddel (bij wijze van spreken) in je achtertuin groeit.

Bach bloesemremedies zijn geschikt voor zelfmedicatie, mits er een aantal regels in acht worden genomen. Het is van belang dat je weet waar je mee werkt.
Verdiep je in de materie en lees boeken.
Het veranderingsproces zal soms ongemerkt geschieden. Ineens
besef je dat een lastige karaktertrek is verdwenen. Of het is je partner die je wijst op veranderingen. Noteer de eigenschappen, buien en conflictpunten waarmee je wilt gaan werken met de gekozen remedie. Besteed elke 3 a 4 dagen aandacht aan deze punten en beschrijf hoe het je nu vergaat. Dit kan volstaan met enkele trefwoorden. Na een maand moeten er positieve veranderingen zijn opgetreden. Dit betekent vooral dat je je meer in balans moet voelen.

Wees er alert op dat een lastige emotie kan verdwijnen maar een andere de kop op steekt. Zie dit proces als het pellen van een ui. Nadat de eerste laag is verwijderd wordt de volgende zichtbaar.
Dietmar Kramer, een Duits natuurgeneeskundige, heeft ontdekt dat
er verbanden bestaan tussen de verschillende gemoedstoestanden en daarmee de bloesems. Door de bloesems te rangschikken in sporen maakte hij zichtbaar in een schema hoe de gemoedstoestanden elkaar kunnen opvolgen. De remedies Aspen, Elm, Gorse, Walnut, Star of Bethlehem en Rescue blijken een belangrijke sleutelrol te spelen in het verbeteren van de meest acute klachten. Het zijn de eerst aangewezen remedies om mee te beginnen. Daarna kunnen de benodigde remedies van rechts naar links, per kolom, worden gebruikt. Ook ontdekte hij correspondenties met edelstenen,  etherische oliën, de meridianen, kleuren en de orgaanklok. Allen kunnen worden ingezet om de werking van een bloesem te ondersteunen. Bepaalde zones van het lichaam blijken extra gevoelig te reageren bij gemoedstoestanden en daardoor ook op de benodigde bloesems. Remedies, of de corresponderende etherische olie verwerkt in een basiszalf, ( 1 druppel op 10 ml zalf) kunnen 2x daags op de zones worden gesmeerd om de therapie te bekrachtigen bij hardnekkige toestanden.
Het belangrijkste is dat je animo voelt om de remedies in te nemen. Dit is altijd een teken van werking. Als je de remedie telkens vergeet betekent dit dat zij niet (meer) werkzaam voor je is.
Heel soms treed er een verergering op. Dit is een teken dat je het juiste middel hebt! Is deze verergering hinderlijk of duurt deze langer dan 2 a 3 dagen dan moet je het aantal druppels per keer halveren.

Het innemen van de druppels.
Je kunt de druppels direct uit het flesje nemen, maar het is goedkoper en niet minder werkzaam als je 10 druppels oplost is een schoon pipetflesje van 20 ml.
Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Ook kun je 4 druppels in een bodempje bronwater doen er dat verdeeld over de dag op drinken.
Als je met de pipet werkt kun je de druppels direct op de tong laten vallen, zonder dat je met de mond het pipetje aanraakt. Als de oplossing troebel wordt is deze niet meer bruikbaar.
Neem 4 keer per dag 4 druppels. Begin en eindig de dag met de druppels. (een apart flesje op je nachtkastje werkt goed) Innemen voor de maaltijden is een gemakkelijk geheugensteuntje.

Bach bloesemremedies kunnen zonder risico naast andere medicijnen of therapieën worden gebruikt. Ook voor kinderen en ouderen zijn ze uitermate geschikt. Zelfs dieren worden succesvol behandeld met Bach bloesemremedies.De Neusspoeling

Het spoelen van de neus met zout, lauwwarm water is een eeuwenoude reinigingstechniek uit de Indiase cultuur. De jala neti, zoals er aan gerefereerd wordt, is een onderdeel van de kriyas.
Kriyas zijn reinigingstechnieken die verbonden zijn aan de yoga traditie.

De neus fungeert als een verdedigingsmechanisme. De trilharen en het slijmvlies filteren stofdeeltjes, virussen en bacteriën uit de lucht die we inademen. Door luchtvervuiling en het werken in stoffige omstandigheden raakt de neus verstopt. Het langdurige verblijf in ruimten met airconditioning drogen de slijmvliezen uit.
Hierdoor kan de neus niet meer optimaal functioneren. Verontreinigingen kunnen minder makkelijk worden uitgescheiden en blijven plakken in neus, keel en voorhoofdsholten. In de opeenhoping van vuil vinden bacteriën en virussen een bron om zich te vermeerderen, waardoor de kans van infecties aanzienlijk worden verhoogt.
Doordat de traanbuisjes en de buis van eustachius in verbinding staan met deze holten, kunnen er ook makkelijker problemen ontstaan met de ogen en oren.
Als de neus is verstopt wordt de ademhaling bemoeilijkt. Met als resultaat dat er vaker door de mond geademd wordt. Hierdoor wordt ons natuurlijke afweersysteem om de lucht te zuiveren omzeild. Een verstopte neus verhinderd een ongestoorde slaap. Van je zelf èn van je partner, omdat dat het slapen met open mond een oorzaak is van snurken.
Een verstoorde ademhaling en slaap zijn funest voor het lichaam, daar het regeneratieproces ernstig wordt verstoord. Lees hiervoor ook eens het artikel de kracht van je ademhaling.
Een slecht functionerende neus belemmerd de reuk en daarmee de smaak. Chronische ontstekingen in de holtes kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn en migraine.

De yogi waardeert de jala neti niet alleen om zijn reinigende aspecten. Met schone neus en keelholten hebben de ademhalingsoefeningen meer effect. Men verkrijgt meer helderheid van geest, waardoor visualisatie, meditatie en concentratie verbeteren. Het helpt de ontwikkeling van het voorhoofdschakra. Verder heeft Jala neti een subtiel balancerend effect op de hypofyse en epifyse. Deze klieren, gesitueerd in de hersenen, hebben controle over ons hormonaal systeem. Hormonen hebben een sturende functie in veel processen van het lichaam en zullen dus allen welvaren bij dit harmoniserende effect. Dit zal vooral op het emotionele vlak worden ervaren.

Na deze inleiding is wellicht de afkeer van een neusspoeling wat getemperd. Bij velen roept deze reinigingsmethode herinneringen op van water in de neus na een sprong in de zee of het zwembad. Echter, door de toevoeging van de juiste hoeveelheid zout en het warme water is er geen sprake van overmatige irritatie. Neusspoelingen geven, indien correct uitgevoerd, direct verlichting.

Om een neusspoeling uit te voeren maak je gebruik van een neti pot. Hiervan zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar op internet. Vul het potje met lauwwarm water en voeg zuiver zeezout toe. De verhouding is een volle theelepel zout op 500 ml water.
Ga voor de wastafel staan en zet de tuit zo tegen een neusgat dat het aansluit. Buig iets voorover en adem door de mond. Laat nu het hoofd langzaam op zij vallen. Het water zal vanzelf stromen en door het andere neusgat naar buiten stromen. Laat de helft van het water door de neus stromen. Blaas dan zachtjes de rest van het water en eventueel slijm uit de neus. Herhaal de procedure voor het andere neusgat.
Als je beide neusgaten hebt behandeld dient de neus goed te worden gedroogd. Het drogen is belangrijk omdat het achterblijven van vervuild water alsnog infecties kunnen veroorzaken. Buig hiertoe helemaal voorover en laat het hoofd hangen. Sluit een neusgat af met je vinger en blaas tien keer zachtjes de restjes weg. Doe dit door in
te ademen door de mond en uit te ademen door de neus. Herhaal voor het andere neusgat. Eindig met 10 keer uit ademen door beide neusgaten.

Eenmaal geleerd duurt een neusspoeling niet langer dan 3 minuten
en kan makkelijk worden geïntegreerd in het ochtend en/of avond ritueel. Op beschreven wijze kan jala neti deel uit maken van je dagelijkse reiniging.De Temperamentenleer

De theorie van de temperamentenleer is ontwikkeld door Hippocrates. Hij verbond de elementen met de manier waarop het lichaam functioneert.
De vier elementen vinden we in de mens terug als de vier lichaamssappen of humores, die door een bepaalde mengverhouding het temperament (evenwicht) van de mens bepalen. Volgens Hippocrates was het zo dat de onderlinge verhouding iets zegt over de sterke en zwakke punten in ons lichaam. Hierop stelde hij zijn therapieën in.
 Galenus breidde deze theorie uit: elke factor die van belang was in het genezingsproces (planeten, dierenriemtekens, windrichtingen, seizoenen) werd aan een temperament toegekend. Het overwicht van één van de vochten kon hierdoor ook aangeven van waaruit de mens reageert en wat zijn karaktertrekken zijn. Het werd de basis van de natuurgeneeskunde, die de mens vanuit een holistische visie beziet.

1. Het sanguinische temperament: warm en vochtig. Het overheersende lichaamssap is bloed (sanguis). De sanguinicus is nieuwsgierig en blijmoedig. Zij reageren vanuit het denken, maar kunnen hierin nogal chaotisch zijn. Het zenuwstelsel kan makkelijk overbelast raken. De sanguinicus heeft baat bij ademhalingsoefeningen en regelmaat. Het temperament correspondeert met het element lucht en de tekens tweeling, weegschaal en waterman. We zien dit type vaak in oosterse landen
en in de lente.

2. Het cholerische temperament: warm en droog. Het overheersende lichaamssap is gele gal (cholos). De cholericus heeft een sterke wilskracht en is snel driftig. Zij reageren vanuit de intuïtie en zijn vaak overactief. Het hart, lever en gal kunnen overbelast raken. De cholericus is gebaat bij het matigen van voedsel en beweging.
Het temperament correspondeert met het element vuur en de tekens ram, leeuw en boogschutter. Cholerische typen treffen we het meest aan in zuidelijke landen en in de zomer.

3. Het flegmatische temperament: koud en vochtig. Het overheersende lichaamssap is slijm (flegma). Een flegmaticus is rustig en snel aangedaan.  Zij reageren vanuit het gevoel maar kunnen dit moeilijk uiten. Huid, slijmvliezen en klieren zijn gemakkelijk aangedaan. De flegmaticus is gebaat bij wisselbaden en stimulerende, bloedzuiverende kruiden. Dit temperament correspondeert met het element water en de tekens kreeft, schorpioen en vissen. Flegmatische types komen we het meest tegen in westelijke streken en in de herfst.  

4. Het melancholische temperament: koud en droog. Hier overheerst de zwarte gal (melas cholos). De melancholicus is zwaarmoedig en traag. Zij reageren vanuit de gewaarwording en hebben behoefte aan zekerheid. Veranderingen kunnen angst oproepen. Hierdoor is hun lichaam gevoelig voor verkrampingen. De melancholicus is gebaat bij warmte en een eigen tempo. Dit temperament correspondeert met het element aarde, de tekens stier, steenbok en maagd en openbaart zich het duidelijkst in het noordelijk landen en in de winter.

De elementen lucht/water en aarde /vuur zijn elkaars tegenpolen. De mens met een overheersend flegmatisch temperament, (water) zou dus baat kunnen hebben bij lucht therapie zoals aromatherapie. Iemand met een overheersend cholerisch temperament kan baat hebben bij een aarde therapie zoals modderbaden.
Echter, niet één persoon bezit een zuiver temperament. Er zijn vele mengvarianten. De regels moeten daar aan worden aangepast. Je horoscoop kan inzicht verschaffen op de verhouding van jouw elementen. De standen van de planeten in de tekens geven aan welke elementen overheersen en dus het type temperament.
De huidige medische wetenschap hecht geen waarde meer aan de opvatting dat het temperament berust op de verhouding van de vier lichaamssappen. Maar de terminologie en indeling wordt in de psychologie, nog steeds gebruikt om de overheersende gemoedstoestand van patiënten aan te geven.
Een kritische blik op Vaccineren

De algemene opvatting is dat vaccinaties onontbeerlijk zijn om je
kind te beschermen tegen potentiële gevaarlijke  ziekten.  Ze zijn veilig en bieden levenslange bescherming. Door het vaccinatieprogramma zijn vele epidemische ziekten uitgeroeid.
Toch zijn er wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij deze overtuiging.

Het is achterhaald dat vaccinaties epidemische ziekten hebben uitgeschakeld. Ziekten zoals difterie en de pokken waren al lang op hun retour door de verbeterde hygiëne voordat de vaccinaties werden ingevoerd.
Niet alle vaccinaties geven levenslange bescherming. Tetanus en difterie zijn 5 jaar werkzaam en de inenting tegen de mazelen 8 jaar. Van de inenting tegen de bof is de werkzame duur nog niet bekend. Daarnaast blijken de vaccinaties niet altijd afdoende te zijn; er zijn gevallen bekend dat kinderen ondanks de inentingen toch nog de ziekte doormaakten. Kinderziekten die op oudere leeftijd worden doorgemaakt verlopen vaak ernstiger omdat het lichaam dan minder instaat is om hoge koorts te produceren en zijn de kansen op complicaties hoger.
Ook rijzen steeds meer vraagtekens over de veiligheid van vaccinaties.
Sinds de invoering is er een toename ontstaan van huid, keel neus en oorklachten. Denk hierbij aan allergieën en de beruchte buisjes in de oren die worden ingezet bij chronische oorontstekingen. Met de invoering van BMR ontstonden de vierde, vijfde en zesde ziekte. Relatief mild, maar zich vaker herhalend. Er lijkt een verband te bestaan tussen het niet doormaken van de mazelen en het op latere leeftijd ontstaan van immuniteit ziekten zoals reuma.  Met name na het kinkhoest vaccin zijn er ernstige bijwerkingen beschreven zoals hoge koorts, epilepsie, spasmen, shock en hyperactiviteit. Men vermoed dat wiegendood in het spel zou kunnen zijn daar in Japan, waar het kinkhoest vaccin pas in het tweede jaar wordt toegediend in het geheel geen wiegendood voorkomt. Autisme, diabetes en ernstige bloedafwijkingen zoals leukemie worden niet serieus genomen daar deze niet binnen 24 uur na de inenting werden waargenomen. Meldingen van sterfgevallen werden als wiegendood geduid omdat het verband niet kon worden bewezen daar er geen sectie werd verricht.

Het is geenszins mijn bedoeling paniek te zaaien of een
anticampagne te starten. Het is echter wel duidelijk dat er een eenzijdige voorlichting wordt gegeven. Het begint al met het feit dat weinig mensen weten dat vaccineren niet verplicht is. Dat er mogelijkheden zijn om later te starten of slechts gedeeltelijk in te enten. Economisch gezien is het goedkoper om te vaccineren dan dat een kind dat normaal zijn kinderziekten doorloopt. Een aspect dat bijna nergens genoemd wordt.
Er wordt te weinig informatie gegeven over de ziekte waartegen
wordt ingeënt, de gevaren van de ziekte en de eventuele bijwerkingen van de vaccinatie, waardoor het niet duidelijk is wanneer we te maken hebben met een onschuldige bijwerking of dat er direct medisch moet worden ingegrepen. Hierdoor ben je minder geneigd om voor en nadelen tegen elkaar af te wegen.
De beslissing om  af te wijken van het standaard vaccinatieprogramma maakt dat je onder grote morele en sociale druk komt te staan. Wellicht kunnen de volgende overwegingen licht op de zaak werpen.

Kinderziekten hebben in de optiek van de natuurgeneeskunde wel degelijk nut. Het is een deel van het opgroeiproces. Het lichaam wordt aangezet om zichzelf te verweren waardoor het kind niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk sterker uit de strijd komt. Het overwinnen van een ziekte op eigen kracht bouwt het vertrouwen in het zelf.
Het kind kan dan beter zijn eigen levensruimte innemen maar ook zijn grenzen stellen.
Ze ontwikkelen meer hun onafhankelijkheid, initiatief en creativiteit.

Vaccinaties zijn een aanslag op de ontwikkeling van het immunologisch systeem. Met actieve immunisatie wordt er gewekt met een levend vaccin dat rechtstreeks in de bloedbaan wordt gespoten. Het virus heeft onmiddellijk toegang tot alle vitale organen. Normaliter loopt de besmetting via de luchtwegen waardoor er nog een mogelijkheid is om het virus via dezelfde weg eruit te werken en is er sprake van een incubatie tijd.
Het virus wat wordt ingespoten veroorzaakt een moeilijk waarneembare, maar chronische reactie waardoor het immuunsysteem wordt  uitgeput.

Het vaccinatieprogramma begint al als het kind pas twee maanden oud is. Afgezien van het feit dat een baby de eerste  maanden nog min of meer beschermt is door de antistoffen die het van de moeder meekrijgt, wordt het kind in korte tijd volgestopt met meerdere vaccins waarmee het aan de slag moet. Het immuunsysteem is nog volop in ontwikkeling, en het is nog maar de vraag of het kind al deze input kan verwerken.
De kans dat een baby een tetanus infectie oploopt in het eerste levensjaar is klein en kan ook op het moment van mogelijke besmetting worden toegediend zoals ze bij volwassenen doen. Deze inenting kan dus worden uitgesteld tot dat de baby een jaar oud is en zijn immuun systeem meer ontwikkeld is. Het zelfde geldt voor de difterievaccinatie als er in de omgeving geen difterie heerst. Het kinkhoestvaccin lijkt zoveel bijwerkingen te hebben dat het de moeite loont om het eerste jaar extra waakzaam te zijn voor eventuele besmettingsbronnen om zodoende ook dit vaccin later toe te dienen. Daarbij was de werking van het vorige kinkhoestvaccin discutabel. Over de bescherming van de nieuwe variant valt nu nog niets te zeggen. (En dus ook niet over de eventuele bijwerkingen)

Over het poliovaccin zijn nagenoeg geen bijwerkingen gerapporteerd. In Nederland wordt met een dood vaccin gewerkt, maar in andere Europese landen gebruikt men ook wel het levende vaccin. Het is belangrijk om te weten dat een persoon die gevaccineerd is met een levend vaccin wel iemand kan besmetten. Een risico voor polio ontstaat als een vrij grote groep niet ingeënt bij elkaar leeft. De vatbaarheid voor polio is mede verhoogd als het centrale zenuwstelsel is verzwakt door overprikkelen van de zintuigen en onvolwaardige voeding.
Een besmetting met rode hond is vooral gevaarlijk bij vrouwen die zwanger zijn, daar het de foetus kan misvormen. Als een niet ingeënt meisje deze ziekte niet heeft doorgemaakt kan de vaccinatie alsnog rond haar 16de worden gegeven.
Bij de bof bestaat er een kans dat de jongen onvruchtbaar wordt door een teelbalontsteking en er kan gehoorverlies optreden. Deze complicaties zijn eenzijdig en zeldzaam. Ook dit vaccin kan indien wenselijk op latere leeftijd alsnog worden gegeven.
Het motief om in te enten tegen de mazelen is de kans van 1 op 1500 dat encefalitis als complicatie optreed. Deze complicatie kan echter ook optreden als gevolg van het vaccin.
5% van de mazelenvaccinaties slaat niet aan, en die 5% is genoeg om een epidemie te veroorzaken.

Er is dus de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken tussen de verschillende vaccinaties en het tijdstip waarop ze gegeven worden. Er zijn antroposofische consultatiebureaus waar je met je kind terecht kan om zo optimaal mogelijk te worden begeleid in je keuze. Daarnaast bied de homeopathie mogelijkheden om vaccinaties die wel worden gegeven te ondersteunen. Dat zo’n beslissing niet over een nacht ijs gaat lijkt me duidelijk. In het reguliere circuit kan je ook de nodige weerstand verwachten. Er zijn veel sites en forums die dit onderwerp bespreken en waar je dieper op de materie kan ingaan. Op de site van kritisch prikken staan veel linken die de moeite waard zijn. Een goed boek over dit onderwerp is “vaccinatie en immunisatie” van Leon chaitow.Gezichtsdiagnose

Het lezen van het gelaat gaat terug tot 6 eeuwen voor onze jaartelling. Waarschijnlijk was het in die tijd een kunst van Chinese Sjamanen en tovenaars, niet specifiek verbonden met een religie. Vier eeuwen later was de techniek ingeburgerd en een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunst. 
Net zoals de voet in de reflexologie een map is van het lichaam, zo is het gezicht.
De Chinese geneeskunst berust op de kosmische principes van de vijf elementen en yin en yang. De elementen symboliseren bepaalde kwaliteiten van energie welke gereflecteerd worden in het gezicht. Yin en Yang staat voor de dualiteit, de tegenstellingen, en het evenwicht daarin waar naar gestreefd wordt om optimaal te kunnen functioneren. Het voorhoofd representeert het zenuwstelsel, het middelste gedeelte de circulatie, de kin en kaaklijn het spijsverteringsstelsel.
De lijnen, verkleuringen, onzuiverheden en geprononceerdheid van een bepaald gebied in het gezicht zeggen iets over het functioneren van een bepaald orgaan of systeem. De verhoudingen in het gezicht tussen de botstructuur (Yang) en de zachte weefsels (Yin) en de vorm van het hoofd (de elementen hout, water, metaal, aarde en vuur) zeggen iets over de energie die overheerst in een bepaald persoon en daarmee over de persoonlijkheid en aanleg.
Er wordt wel gezegd dat we het gezicht krijgen dat we verdienen. Je manier van leven en je eetgewoontes zijn er van af te lezen. Schoonheid komt dus echt van binnenuit. Hier moet echter ook een kanttekening worden geplaatst. De hedendaagse schoonheidsidealen zoals een grote mond, volle lippen en dunne wenkbrauwen gelden in de gelaatsdiagnostiek als te Yin.  Met andere woorden, dat wat door de massa als mooi wordt beschouwd betekend niet altijd een gebalanceerde gezondheid.

Hout.
Het hout type heeft een lang gezicht, een lange neus, een hoog en breed voorhoofd en smalle wangen. De ogen hebben en vriendelijke blik en de wenkbrauwen zijn niet dik of robuust. Vaak is er sprake van sluik haar. Hout heeft de energie om te groeien, overziet het geheel en heeft visie op de toekomst. De gebalanceerde types zijn geboren leiders met sterke overtuigingen. Zij kunnen veel verantwoordelijkheid dragen en zijn bereid om te werken voor anderen.
De emotie de gerelateerd wordt aan hout is boosheid. Deze energie wordt ook gebruikt om te groeien en te ontwikkelen. Als het houttype daar geen mogelijkheid voor heeft zal frustratie zich uiten in boosheid (yang) of depressie (Yin). Lichamelijk kan zich dit uiten in lever en gal problemen, zweren en hoofdpijn. Het houttype is gebaat bij een vetarm dieet en is extra gevoelig voor alcohol.

Vuur.
Het vuurtype heeft een ovaal gezicht met een puntige kin. De jukbeenderen zijn geprononceerd maar smal. Vuurtypes hebben vaak sproeten, rood krullend haar,
spreken en bewegen snel. Het vuurelement maakt dat ze een warm karakter hebben, enthousiast zijn en mensen kunnen inspireren. Door hun constante zoektocht naar avontuur kunnen ze soms risico’s nemen. De uitdaging van het vuurtype is de warmte en positiviteit in zichzelf te vinden. Als het vuur dooft raakt dit type teruggetrokken en timide. Een te veel aan vuur kan hartproblemen, slapeloosheid en acne veroorzaken. Vuurtypes zijn gebaat bij bitter voedsel en kruiden zoals witlof en paardenbloem. Zo ook kruiden die het bloed stimuleren en onderhouden. 

Aarde.
Aardetypes hebben een kort en breed gezicht met een uitgesproken kaaklijn. De mond is vaak groot, het lijf grof gebouwd en bezitten een lage stem. Dit type is praktisch, terughoudend en betrouwbaar. Zij neigen naar een traditionele manier van leven.
Medeleven is de emotie die geassocieerd wordt met het hout element.
Een teveel aan aarde kan zich manifesteren in koppigheid en egoïsme. Te weinig aarde kan zich uiten in overbezorgdheid en slechte zelfzorg. De uitdaging voor het aarde type ligt dan ook in het vinden van een balans tussen het zorgen voor je zelf en dat van anderen. Aarde types zijn gebaat bij een uitgebalanceerd dieet om de spijsvertering optimaal te houden. Zij zijn extra gevoelig voor suiker en melkproducten.

Metaal.
Metaaltypes hebben een ovaal gezicht met wijd uitstaande juk beenderen en een bleke complexie. Zij hebben meestal heldere glinsterende ogen. De wenkbrauwen zijn licht van kleur en vaak hebben zij stijl haar. Metaal is het element van de gedachte. Deze types zijn goede adviseurs en leraren. Zij bezitten een sterke wil en zijn in staat hun eigen problemen op te lossen. Op hun best zijn het harde werkers met een grote dosis humor. Op hun slechts zijn het doemdenkers. De longen en de onderbuik zijn gevoelig. Goede ademhalingstechnieken en volwaardige voeding zijn extra belangrijk voor hen. Ze zijn gek op junkfood, terwijl dat funest is. Om goed in hun vel te blijven zitten hebben zij de ruimte nodig om hun creativiteit te uiten, anders wordt metaal dof.

Water.
Watertypes hebben ronde zachte gezichten, grote zachte ogen donker haar en een getinte huid. Rustige types die gevoelig zijn voor elke emotie. Geduldige luisteraars en goed in communiceren, wat van pas komt in beroepen zoals counseling en in de verzorging. Heldere watertypes trekken aan wat ze nodig hebben. Zij bezitten grote reserves en kunnen zich makkelijk aanpassen. Als water stagneert door onverwerkte emoties. Dan ontwikkelen zij een blauwe gloed op hun huid en donkere kringen onder de ogen.
Stress, en te veel werk hebben impact op de nieren waardoor zij niet goed meer kunnen functioneren. Regelmatig rust en voldoende vocht zijn dan ook belangrijk voor de watertypes.

Zelden is er sprake van een zuiver type. We hebben meestal te maken met mengtypes.
Om inzicht te krijgen in het functioneren van de organen kijken we naar de conditie van de huid in het gezicht. Elk gebied refereert aan een bepaald orgaan. Let op rimpels, verkleuringen, zwellingen, acne en schilfers. Hieronder vind je enkele symptomen en waarnaar zij refereren. Er hoeft helemaal geen sprake te zijn van een acuut of chronisch probleem, maar betreffende orgaan is duidelijk overactief of vermoeit en vraagt om aandacht. Je gezicht liegt niet en voorkomen is beter dan genezen. Mocht je ergens bezorgd over zijn is het raadzaam om contact op te nemen met een (natuur)arts.

Symptomen van de lever:
Vette huid op de T zone. Diepe lijnen horizontaal of verticaal tussen de wenkbrauwen. Roodheid of uitslag tussen de wenkbrauwen. Vermoeide of jeukende ogen.

Tips om de lever te ontlasten:
Niet eten twee uur voor je gaat slapen
Neem de tijd om in de natuur te zijn
De lever is de zetel van boosheid en geduld.
Yoga en meditatie zullen je goed doen.

Voedingsgewoonten:
Verminder dierlijke vetten, melkproducten, eieren, koffie, alcohol en suiker.
Neem meer rauwkost en groenten zoals broccoli, waterkers, lente-uitjes en tuinkers.
Kauw goed en eet langzaam.

Symptomen van de nieren:
Wallen onder de ogen of blauwe kringen.

Tips om de nieren te ondersteunen:
Neem meer rust en slaap. Ga voor 23:00 naar bed. Houd voeten en enkels warm. Neem niet te veel hooi op je vork.
De nieren zijn de zetel van relaties.

Voedingsgewoonten:
Tijdens het koken kun je gerust zeezout gebruiken maar laat het zoutvaatje aan tafel staan. Verminder koffie, ijskoude dranken en ijsjes.
Warm voedsel is beter dan koud voedsel. Eet soepen en bonen. Alle wortelgewassen zijn heilzaam voor je.
Symptomen van de longen:
Verkleuringen, gebroken capillaire vaatjes, uitslag of ontstekingen op de wangen.

Tips om de longen te ondersteunen:
Neem veel frisse lucht. Ventileer je huis en werkplek goed. Neem groene niet bloeiende planten in huis. De longen zijn de zetel van de communicatie. Leer te zeggen waar het op staat. Zingen is heilzaam voor je.

Voedingsgewoonten:
Verminder melkproducten, tropische vruchten en dranken, Laat gebak e.d. zoveel mogelijk staan. Eet vaak bruine rijst, veel groene groenten en gebruik wat vaker gember.

Symptomen van de alvleesklier
Donkere verkleuring in de hoeken van de ogen, tegen de neusbrug aan.
Tips om de pancreas te ondersteunen: 
Eet regelmatig kleine hoeveelheden. Neem tijd voor jezelf, het liefst in de natuur.
De pancreas is de zetel van de zelfliefde. Eet niet om je zelf te troosten.

Voedingsgewoonten:
Verminder drastisch met suiker. Laat koffie en chocola zoveel mogelijk staan. Zoek de zoetigheid in zoete groenten zoals wortelen en fruit.

Symptomen van de dikke darm:
De onderlip is dikker dan de bovenlip, is droog of heeft een paars uiterlijk.

Tips om de dikke darm te ondersteunen:
Door je eten beter te kauwen stimuleer je ook de peristaltiek van de darmen. (20 keer kauwen op een hap voedsel!) De dikke darm is de zetel van het loslaten. Probeer eens een grote opruiming te houden in je huis. Eet nooit tijdens het lezen, tv kijken e.d.

Voedingsgewoonten:
Verminder rauwe producten en gist. Eet meer bruine rijst, wortel gewassen en probeer zuurdesembrood.

Er is nog veel meer te vertellen over wat er te zien is aan het gezicht. Als het je interesse heeft raad ik je aan op zoek te gaan naar een goed boek of op het web. Een vooraanstaande autoriteit op het gebied van gezichtsdiagnose is Michio Kushi.Helende ademhaling

Je staat er niet bij stil, maar we halen zo’n 25000 keer per dag adem. Met elke ademhaling gebruiken we ongeveer 1 liter lucht.
Onze ademhaling is essentieel om ons organisme gaande te houden. 90% van de stoffen die dagelijks nodig zijn bestaat uit zuurstof. De resterende 10% halen we uit ons voedsel. Denk maar na: we kunnen een week zonder voedsel, een paar dagen zonder vocht. Maar zonder zuurstof leggen we binnen 4 minuten het loodje.
Daarnaast heeft zij een reinigende functie. 70 % van je afvalstoffen worden via de ademhaling uitgescheiden. De huid, darmen en nieren zorgen voor de overige 30 %.

Uit verschillende klinische studies is gebleken dat een oppervlakkige ademhaling het lichaam doet verzuren, waardoor het een broedplaats wordt voor ziekten.
Het constante zuurstof tekort maakt dat verteringsprocessen onvolledig verlopen en er meer afvalstoffen en toxinen ontstaan die op hun beurt slechter kunnen worden afgevoerd. Zenuwen geleiden prikkels slechter waardoor je mentaal en psychisch minder helderheid ervaart. Het afweersysteem vertraagt en verzwakt door de overvloed aan gifstoffen. Doordat de doorbloeding verslechterd degenereren de organen. Veroudering vindt sneller plaats. Constante vermoeidheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, depressie, oprispingen, winderigheid, duizeligheid, krampen, hartkloppingen, vale huid en verslechterde visie zijn de eerste symptomen.
Klinische studies hebben echter ook aangetoond dat zuurstof een regenererend effect heeft. Door de zuurstofaanvoer te optimaliseren kunnen veel klachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

De oorzaak van een verkeerde ademhaling vinden we in stress. Denk aan de overvolle agenda’s, de prestatie gerichtheid, persoonlijke en psychische problemen. Hierdoor is ons lichaam in een constante staat van overleving. De hormonen die vrijkomen in deze situatie beïnvloeden de manier van ademhaling en hartslag. Spieren spannen zich waardoor de beweging van de ademhalingsspieren word belemmerd. Alle aandacht is gericht op het stress moment. Helaas volgen die momenten zich zo vaak op dat het lichaam krijgt geen tijd om te recupereren en te ontspannen. Daarnaast bewegen we steeds minder waardoor de longen niet meer gestimuleerd worden om diep adem te halen. Omdat we veel binnenshuis vertoeven en de lucht daar vaak meer vervuild is dan buiten, neemt het lichaam daar zo min mogelijk zuurstof op om zich tegen de gifstoffen te beschermen. En zo wordt de oppervlakkige ademhaling een tweede natuur waardoor we maar 10% van de totale capaciteit van onze longinhoud gebruiken.Artwork: Franscisca Kalmijn,  acyl,zwart/wit.


Door aandacht aan je ademhaling te besteden kun je de neerwaartse spiraal doorbreken.
Ademhalingsoefeningen die er op gericht zijn om diepe en langzame buikademhaling toe te passen verlagen de bloeddruk, verbeteren de circulatie, ontgiften het lichaam, versterken het immuunsysteem en reduceren emotionele en psychische stress.
De optimale ademhaling geeft helderheid omdat neuronen nieuwe paden in je hersenen kunnen creëren. Op cellulair niveau word de stofwisseling geoptimaliseerd. 
Een grappig weetje: De olifant heeft de langzaamste en diepste ademhaling. Zij leeft ook het langst.

Deze kennis is niet nieuw. Yogi weten al eeuwen welke effecten de ademhaling op het lichaam hebben. In de Yoga vinden we dan ook een scala aan ademhalingsoefeningen die helpen het lichaam optimaal te functioneren. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan de houding van het lichaam en ontspanning.
De belangrijkste aanwijzingen voor een buikademhalingsoefening zijn:
Zorg voor een rechte rug en ontspannen schouders.
Adem door je neus. Uitademen kan door je mond, wat resulteert in een ontspannen kaak.
Vul je longen met lucht als een emmer. Zet je buik iets uit zodat je diafragma kan zakken. Verwijd je ribbenkast van onder naar boven. De schouders blijven ontspannen.
Adem in een ritme van 4 – 2 – 4. (inademen, vasthouden en uitademen)
Bij de uitademing ontspan je de ribbenkast en aan het eind trek je iets de buik in om de resterende lucht te laten ontsnappen.
Als je deze oefening met regelmaat doet, zal de buikademhaling weer een tweede natuur worden met alle voordelen van dien. Gedaan voor het slapen gaan bevorderd het de nachtrust.Het gevaar van antibiotica

De eerste anti bacteriële stof werd in 1928 per toeval door Alexander Fleming ontdekt. Hij noemde het penicilline. Het duurde echter nog tien jaar voordat men de stof ging isoleren en er experimenten mee werden gedaan. Aan het eind van de tweede wereld oorlog was de productie van penicilline goed op gang gekomen en was het voor de meeste mensen verkrijgbaar.
Het inzetten van antibiotica was een enorme stap vooruit in de strijd tegen infectieziekten. Het werkt doeltreffend en snel. Besmettelijke ziekten zoals TBC zijn door het inzetten van antibiotica lange tijd onbetekenend geweest. Maar al snel werd de keerzijde van de medaille zichtbaar. Door de populariteit van het medicijn werd het veelvuldig en universeel ingezet, ook bij minder ernstige infecties. Omdat mensen zich vaak in 1 a 2 dagen weer beter voelden, maakte men regelmatig de kuur niet af, waardoor de bacterie nog niet geheel was uitgeroeid. Het inzetten van een breed spectrum antibiotica deed hier nog een schepje bovenop. In plaats van eerst uit te zoeken welke bacterie in het spel was werd de “shotgun” therapie toegepast, in de hoop dat een van de stofjes de boosdoener zou aanpakken. Uit onderzoek is gebleken dat in de jaren 90 de helft van de voorgeschreven antibiotica niet geschikt was voor de behandelde ziekte en vaak onnodig.
Zodoende kregen bacteriën de kans zich te evolueren en genetisch aan te passen. Bacteriën raakten resistent en er moesten nieuwe varianten worden ontwikkeld. Al snel deden de synthetische antibiotica hun intrede om de steeds agressievere bacteriën in bedwang te kunnen houden. Het is echter gebleken dat synthetische antibiotica vaak ongewenste bijwerkingen vertoond. Met name de antibiotica die de eiwitvorming remmen kunnen niet voor 100% bacteriën van menselijke cellen onderscheiden, waardoor er blijvende beschadigingen kunnen optreden in organen. Het bekendste voorbeeld is streptomycine, wat in verschillende gevallen tot blijvende gehoorbeschadiging heeft geleid.
Andere antibiotica onderdrukken ons immuunsysteem omdat ze de activiteit van de witte bloedlichaampjes vertragen. Het inzetten van breed spectrum antibiotica verstoord het innerlijk ecosysteem doordat het ook nuttige bacteriën vernietigd. Het gevolg is dat er aan het eind van de rit een chronische verzwakking van het afweersysteem is ontstaan waardoor de gevoeligheid voor infecties, virussen en schimmels is vergroot. Diarree maakt dat voedingsstoffen slechter worden opgenomen. Met name de opname van vitamine A en B complex, en de mineralen zink en magnesium komen in het gedrang waardoor er ernstige tekorten kunnen ontstaan met de gevolgen van dien.

Langzamerhand wordt men er bewust van dat de toenemende resistentie van bacteriën een groot gevaar kunnen gaan vormen. Door de eenvoudige bouw van de bacterie ontstaat er elke 20 minuten een nieuwe generatie. Er zijn al veel bacteriën die bijna niet meer te bestrijden zijn met de huidige antibiotica. Wetenschappers vrezen dat er weer grootschalige epidemieën kunnen ontstaan zoals voor de ontdekking van de penicilline. Het wordt tijd dat antibiotica alleen wordt ingezet wanneer het niet anders kan. Alleen dan kunnen we blijvend gebruik maken antibiotica zoals het bedoeld is: Als noodmiddel.

Om het gebruik te beperken moeten er een mentaliteitsknopje om. In plaats van “hoe wordt ik zo snel mogelijk beter” is het doeltreffender om naar middelen te zoeken die het genezingsproces zo goed mogelijk ondersteunen.
Vertrouwen in het zelfgenezende vermogen van het lichaam staat aan de basis. Koorts is een zeer nuttig mechanisme van het lichaam om bacteriën te bestrijden wat niet direct met een aspirine moet worden onderdrukt. Het lichaam heeft RUST en TIJD nodig. Er zijn een tal van kruiden die een antibiotische, antibacteriële of desinfecterende werking hebben. Zij kunnen erger voorkomen en geven het lichaam de kans om zelf mee te werken waardoor ze sterker uit de strijd komt.
Hydrotherapie

Hydrotherapie is het gebruik van water als geneeskrachtig medium.
Deze geneeswijze is heel oud; er zijn bronnen bekend die al 2000 jaar voor onze jaartelling in gebruik waren voor deze doeleinden.
Hippocrates zette doelbewust water in als therapie om zijn toniserende werking.
In het oude Rome heerste een enorme badcultuur. Ter vermaak, maar ook voor geneeskrachtige doeleinden. Voor de christenen golden de badhuizen als een broedplaats van onzedelijkheid. Door de verspreiding van geslachtziekten en de pest verdwenen de watertherapieën geleidelijk.
Pas in de 19de eeuw werd het water als therapeuticum opnieuw ontdekt door Kneipp. Hij genas zichzelf van longtuberculose met behulp van waterkuren. De kuur bestond uit een lange wandelingen in de winterkou en baden in de rivier de Donau. Hierdoor geïnspireerd ontwikkelde hij zijn eigen waterkuren en had een bloeiende praktijk.
Zijn boek “Mein Wasserkur” is in vele talen verschenen en heeft hem internationale bekendheid gegeven.

Binnen de natuurgeneeskunde wordt hydrotherapie toegepast om de circulatie te verbeteren. Hierdoor wordt de uitscheiding van schadelijke stoffen gestimuleerd en de weerstand verhoogd.
De werking van het water is gebaseerd op verschillende factoren.

Omdat water een goede geleider is kan middels de temperatuur van het water makkelijk een prikkel op het lichaam worden toegediend. Hoe groter het temperatuurverschil met het lichaam hoe sterker de prikkel. De reactie van het lichaam is dat zij haar temperatuur zo constant mogelijk wil houden. Bij warmte toevoer gebeurt dit middels zweten, bij een koude toevoer door middel van het verhogen van de stofwisseling.
Bij zowel warmte als koude ontstaat er eerst een vaatvernauwing en daarna een vaatverwijding. Echter de koude prikkel geeft een sterkere reactie die dieper gaat en langer aanhoud. Het toepassen van koude prikkels is dan ook alleen geschikt voor vitale mensen.
In het water wordt er druk uitgeoefend op het lichaam. Men noemt dit de hydrostatische druk. Hierdoor veranderd de bloedverdeling en wordt met de uitademing verbeterd. Door de druk van het water kunnen borst en buik 1 a 2 cm worden ingedrukt. Het bloed wordt naar de organen gedrongen. Eenmaal weer uit bad stroomt het bloed weer naar de haarvaten in de huid. Gebeurt deze overgang te snel, dan bestaat er een kans op duizeligheid en flauwvallen.
Door de opwaartse druk in het water zijn er minder krachten nodig om een lichaamsdeel te bewegen. Vooral de fysiotherapie maakt hier gebruik van.
Als water op het lichaam wordt gespoten ontstaat er wrijving. Hierdoor worden de spieren gemasseerd en de doorbloeding van de huid gestimuleerd.
Als laatste kan water van nature (of toegevoegd) stoffen bevatten die gunstig werken op het genezingsproces. Zoals zout wat de uitscheiding van gifstoffen bevorderd. Andere mineralen worden juist door de huid opgenomen en werken  helend. Hierop berust de werking van heilzame bronnen.

Het baden van lichaamsdelen geeft een reflexwerking elders in het lichaam. Een in temperatuur stijgend voetbad bijvoorbeeld trekt vocht weg uit de buik en brengt het weer in omloop zodat het uitgescheiden kan worden. Koude baden van de armen stimuleren het borstgebied met een betere doorbloeding waardoor gifstoffen kunnen worden uitgescheiden en de functie van longen en hart verbeteren. Deelbaden werken milder en zijn geschikt voor minder vitale mensen.
Warme lichaamsbaden werken ontspannend en pijnstillend. Te hete baden doen echter de pijn toenemen. Daarbij is de kans groter dat je onwel wordt bij het uitstappen. Ga altijd eerst zitten voordat je uitstapt. Een therapeutisch bad duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt kruiden toevoegen om het effect te verhogen. Zo’n bad eindigt altijd met een koude afwassing.

Wisselbaden zijn het gemakkelijkst toe te passen in de vorm van voet of arm baden. Neem twee bakken waar het water tot aan de knieën reiken. De eerste bevat warm water en duurt 5 minuten. De tweede bevat koud water, zoals het uit de leiding komt. De duur hiervan is 10 tot 15 seconden. Herhaal dit enkele malen. Eindig met het koude bad, wrijf af en doe warme sokken aan. Maak een korte wandeling.
Stimuleert de gehele bloedsomloop en is heilzaam bij wintervoeten, zweetvoeten en zwemmerseczeem.
Bij wisselbaden van de armen dient het water tot aan de oksel te komen. Na het bad voor en achterwaarts zwaaien met de armen. Heilzaam voor de doorbloeding van handen en armen en de bloedsomloop van het hart. Niet geschikt voor mensen met angina pectoris.

Zitbaden activeren de darmen en nieren. Vitale mensen nemen zo koud mogelijk water. De duur van zo’n bad is 5 tot 15 minuten. Wees attent op de reactie van de huid. In eerste instantie zal de kleur wit zijn, maar na 5 minuten moet ze rood verkleuren. Pijn en blauw verkleuringen zijn altijd een teken dat de behandeling te lang of te koud is.   Voeten en bovenlijf dienen warm gehouden te worden. Met een washand wrijft men over het onderlichaam. Na het bad kleedt men zich warm aan gaat rusten of een maakt een korte wandeling. Een vitaal persoon is binnen 5 minuten warm.
De kouwelijke mensen nemen zo warm mogelijk water. Na het warme zitbad volgt altijd een koude afwassing. Het warme zitbad kan niet worden gebruikt door hart en vaat patiënten, zwangeren en bij aambeien.

Tip: Bij de thuiszorg kun je bakken van elke gewenste maat huren of kopen. Maar ook een kleine speciekuip uit de doe het zelf zaak werkt prima.

Andere toepassing van hydrotherapie zijn afwassingen en begietingen.
Afwassingen verhogen de vitaliteit en harden het lichaam af. Het stimuleert de doorbloeding en ademhaling. Is rustgevend en reguleert de temperatuur.

Een afwassing om de koorts te doen dalen gebeurt in bed. Aan het koude water wordt wat citroensap of zijn toegevoegd. Een afwassing om de vitaliteit te verhogen gebeurt na het opstaan in een warme ruimte. Gebruik koud stromend water en een washand. Werk snel en doeltreffend. De volgorde:
Re. Voet buitenkant tot dij, re voet binnenkant tot dij.
Herhaal aan de linkervoet
Re hand buitenkant tot schouder, re hand binnenkant tot oksel.
Herhaal aan de linker hand
De rechterkant van de romp met cirkelbewegingen vanaf het schaambeen tot het sleutelbeen. Herhaal aan de linkerkant van de romp.
De rug: Vanaf de billen tot zover men kan en vanaf de nek naar beneden voor zover men kan. Als laatste het gezicht. Een afwassing wordt nooit afgedroogd, slechts het overtollige water wordt met de hand afgewreven. Hierdoor werkt de temperatuur van het water langer door en heeft de behandeling een diepere werking. Kleed je warm aan.

De begietingen werken wat dieper in dan de afwassingen. Ze vuren de stofwisseling aan en bevorderen de reiniging. Een koude begieting mag alleen op een warm lichaam worden toegepast. Een totale begieting duurt ongeveer 1 minuut.
Draai voor een waterstraal de douchekop van de slang af. Werk van onder naar boven, van  rechts naar links en van buiten naar binnen, eerst voor dan achterkant.

Aan het begin van de kuur begin je met lauw water, wat je elke behandeling iets kouder maakt. 
Begin met begietingen  van voet tot knie. Begiet van rechter kleine teen tot aan het kniegewricht, blijf daar even hangen en ga dan weer naar beneden tot aan de grote teen. Herhaal links en begin aan de achterkant van hiel tot knieholte. 
Na een paar keer
kun je uitbreiden tot de dij, de armen meenemen (pink, schouder, duim) en uiteindelijk een totale begieting toepassen. 
Met een totale begieting stop je niet bij de dij maar ga je al cirkeltjes draaiend tot aan het schouderblad en weer helemaal terug tot aan de teen. Een totale begieting kan je niet alleen. Voor je rug heb je assistentie nodig.
De totale lichaamsbegieting wordt 1 keer per week gedaan. Deel begietingen kunnen vaker plaatsvinden. Ook hier geld weer: niet afdrogen en warm aankleden.

Hydrotherapie kan bij bijna elke ziekte van waarde zijn. Toch zijn er enkele vuistregels die in acht moeten worden genomen:
• Volledige behandelingen werken dieper in dan deel behandelingen.
• Koude behandelingen zijn meer belastend voor het lichaam dan warme behandelingen.
• Let op de reactie van de huid en luister naar de signalen van je lichaam.
• Kies een behandeling die past bij je vitaliteit
• Hydrotherapie is niet geschikt tijdens de menstruatie
• Elke behandeling moet met koud eindigen
• Een uur voor de behandeling mag er niet gegeten worden.
• Na elke behandeling niet afdrogen en warm aankleden.
• Na elke behandeling rust nemen of een korte wandeling maken.
• Nooit een ziek deel behandelen maar gebruik maken van het reflex gebied
• Geen hydrotherapie bij ernstige vaatziekten of spataderen.
De invloed van kleuren

Iedereen heeft wel een lievelingskleur. Ooit eens bij stil gestaan waarom nu juist die kleur je zo goed bevalt?
Wat is dat eigenlijk, kleur? Even een wetenschappelijk verhaaltje. Kleur is licht. Denk maar aan het prisma van Newton, die 7 kleuren zag verschijnen toen hij er een zonnestraal op liet vallen. En wat is dan Licht? Volgens de Einstein theorie is licht een elektromagnetisch golfverschijnsel, waarbij de energie wordt getransporteerd door de zogenaamde fotonen. Fotonen zijn in staat om materie binnen te dringen en energie af te geven aan elektrisch geladen deeltjes. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en frequentie.
De kleur ontstaat pas als de fotonen de materie binnendringen. De materie bepaalt wat er wordt geresorbeerd en wat er wordt gereflecteerd. Iets ziet zwart als alles wordt geresorbeerd, iets ziet wit als alles wordt gereflecteerd.
Kan kleur op ons inwerken? Hoe gaat dat in zijn werk? Door de ogen en de huid dringen de fotonen ons lichaam binnen en geven hun energie af aan de ongebonden zouten in ons lichaam, de zogenaamde elektrolyten. Het trillingsgedrag van de cel wordt hierdoor beïnvloed en door het resonantie principe gaan de andere meetrillen in de nieuwe frequentie. De prikkel die dit veroorzaakt wordt opgevangen door het zenuwstelsel en op die manier wordt de hypothalamus gestimuleerd tot het afscheiden van hormonen. De hypothalamus is dat gedeelte van de hersenen dat de vegetatieve functies van het lichaam regelt. Het gaat hierom de ademhaling, warmte regulatie, bloeddruk, hartslag en stofwisseling.
Een erg wetenschappelijk verhaal. Ervaring spreekt de mens nu eenmaal meer aan. Dus ga er eens op letten, Welke kleuren draag je als je gaat feesten? Wat heb je aan als je je down voelt? Wat zegt jou lievelingskleur je? Waarom spreekt die kleur je aan?

De kwaliteiten van kleuren.

ROOD: Activeert en stimuleert. Het kleurensymbool van levenslust, emoties en liefde. Een minneprikkelende kleur waar gebruik van wordt gemaakt in de rosse buurt. Rood is de kleur van persoonlijkheid en materie. Mensen met een voorliefde voor rood voelen zich door de kleur verheven en gesterkt. Vaak gaat er een verlangen uit naar opvallen en aandacht krijgen. De kleur intensiveert bewuste beleving en gevoelens, anderzijds kan rood provocerend en bedreigend zijn. Het rode licht werkt stimulerend op de bloedsomloop en de stofwisseling. Rood heeft een cholerisch karakter en is de kleur van het eerste chakra. Astrologisch behoort het tot de planeet mars en in de hekserij tot het element vuur. 

GEEL: Verlichting en verheldering. De symbolische kleur van wijsheid en denkvermogen. Geel werkt contact bevorderend en wekt positieve gevoelens op. Een voorliefde voor geel is een teken van geestelijke levendigheid en innerlijke alertheid. Deze mensen zijn steeds bereid om wat nieuws te leren en zo bij te blijven. Het is ook de kleur van de kinderlijke blijheid. Geel licht stimuleert de activiteit van de zenuwen en bevordert de concentratie en het denkvermogen. Het kan helpen moeilijkheden op te lossen of te overwinnen. Geel heeft een sanguinisch karakter en is de kleur van het derde chakra. Astrologisch behoort de kleur aan Mercurius en de zon. In de hekserij behoort het aan het element lucht.

BLAUW: Kalmerend en verkoelend. Symboliseert zelfstandigheid, aanzien en de naleving van wet en orde. Blauw kan ook de ontvankelijkheid voor ervaringen bevorderen en opent de geest voor intuïtie. Het is de kleur van verlangen, overgave, het geloof en het idealistische denken. Blauw licht vernauwt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Hierdoor kan het pijnstillend werken. Blauw is de kleur van het vijfde chakra en heeft een melancholisch karakter. Astrologisch behoort het tot de planeet Jupiter en in de hekserij tot het element water.

GROEN: Harmonie en neutraliteit. Een mengsel van blauw en geel. Groen symboliseert de natuur, een nieuw begin en vooruitgang. Het kijken naar groen Kalmeert de zenuwen en stimuleert de ogen. Om deze redenen worden er in de operatiekamers groene afdeklakens gebruikt. Mensen die van groen houden hebben vaak een taai karakter, doorzettingsvermogen en zijn doelgericht. Het groene licht is kalmerend stabiliserend en ontspannend. Het schept een harmonieus evenwicht in de lichaamsprocessen. Groen heeft een flegmatisch karakter en is de kleur van het vierde chakra. Astrologisch past het bij Venus en in de hekserij bij het element aarde.

Oranje: levensvreugde en zelfvertrouwen. Oranje is het kleurensymbool van opgewektheid en optimisme. Deze kleur kan helpen gevoelsexplosies te beteugelen en emoties in goede banen te leiden. Om deze redenen dragen de boeddhistische monniken oranje gewaden. Het is een kleur die plezier in sociale contacten aanmoedigt. Liefhebbers van deze kleur zijn vaak muzikaal en creatief, kunnen zich opoffert overgeven en hebben een drang naar perfectie. Het is de kleur van het tweede chakra. Het oranje licht verhoogt de verkracht en heeft een ontspannend en krampstillend effect. Het is een mengsel van rood en geel. De kwaliteiten van beide komen hier tot uitdrukking. 

Indigo: "Heel-zijn" en innerlijke rust. Symbool voor mystieke grensgebieden en spirituele krachten. Indigo is de versmelting van de kleuren in de kleurencirkel en daarmee ook een versmelting van alle krachten in een harmonieuze vereniging. Het is de kleur van het zesde chakra.
Violet: Geestelijke expressie mogelijkheden. Violet symboliseert transformatie. Het is de kleur van inspiratie, mystiek en magie. Een vereniging van blauw en rood: geest en materie. Liefhebbers van deze kleur zijn vaak zeer gevoelig en ongewone individualisten. Het is de kleur van het zevende chakra. Het violette licht geeft geestelijke kracht en leidt tot hogere bewustzijns niveaus.

Het toepassen van kleur in het dagelijkse leven. 
Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de krachten van kleur in je dagelijks leven. Om te beginnen met je kleding: als je bijvoorbeeld koude voeten hebt, trek je rode sokken aan, want rood stimuleert de bloedsomloop. Heb je een sollicitatiegesprek en je wilt serieus genomen worden, draag dan donkerblauw. Blauw straalt plichtsbesef en orde uit. Denk maar aan de uniformen van de politie. Zit je in een dip? Trek een gele trui aan om positieve gevoelens op te wekken. 

In huis kan je door middel van kleuren de functionaliteit van een kamer bevorderen. Groene tinten in de slaapkamer om beter tot rust te komen, oranje tinten in de hobbykamer om creativiteit te ontwikkelen, gele tinten in de studeerkamer om de concentratie te verhogen. Vooral een gele leeslamp werkt goed.
In de kleurentherapie wordt gewerkt met gekleurde lampen die men korte tijd op het aangedane deel van het lichaam laat schijnen en het drinken van of baden in water dat is opgeladen met een kleur. Je kunt zelf heel makkelijk water opladen met kleur: neem bronwater, schenk het in een glas met de gewenste kleur en laat het minimaal een dag afgedekt in de zon staan. (zorg wel dat als de kleur op het glas gespoten is dit niet aan de binnenkant zit, en dus in aanraking komt met het water) Van het met kleur opgeladen water neem je dan elke dag een paar slokjes. Wil je baden in met kleur geladen water dan is een kopje op een bad genoeg.Nageldiagnose

Nageldiagnose is een oude methode om de conditie van het lichaam vast te stellen. Met het verschijnen van hightech machines en onderzoek methodes in het laboratorium is deze vorm van diagnose in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, want een kritische blik op de nagels kan veel vertellen over de gezondheidstoestand van de mens.
Nagels zijn een bijproduct van onze weefsels. Al ons weefsel is onderling verbonden en wordt door elkaar gevoed. Dit betekent dat de conditie van de nagel de conditie van het weefsel reflecteert.
De conditie van de nagel wordt niet alleen beïnvloed door de kwaliteit van het bloed en de voeding van de weefsels maar ook door emoties, stress, angst en zorgen.
Net zoals bij voetreflex en iriscopie corresponderen bepaalde nagels met bepaalde organen. Kleur, vorm, groeven en vlekken geven de conditie aan van het orgaan.
Gemiddeld groeien nagels ongeveer vier centimeter per jaar, 0,1 mm per dag. Ziekte of een verminderde weerstand remt de nagelgroei. Je zult dus aan de nagels kunnen zien of een therapie aanslaat.
Een accurate diagnose is niet mogelijk bij regelmatig gelakte en/of bewerkte nagels en bij nagelbijters.
Nageldiagnose is geschikt om naast andere diagnosetechnieken te gebruiken.

De gezonde nagel is rozerood van kleur. Het oppervlak is glad en de nagels zijn gelijkmatig van vorm. Een normale nagel neemt ongeveer de helft van het bovenste vingerkootje in beslag. Op de vingertoppen gekeken maken de nagels een kromming van ongeveer een kwart cirkel.

De duimnagel is een indicator voor de hersenen.
De nagel van de wijsvinger is een indicator voor de longen en de dikke darm
De nagel van de middelvinger is een indicator voor de dunne darm
De nagel van de ringvinger is een indicator voor de nieren
De pinknagel is een indicator voor het hart en de vrouwelijke voortplantingsorganen.
 

De nagels veranderen in de loop van het leven naar de lichamelijke en geestelijke toestand van de persoon. Allereerst kijken we naar de vorm. De vorm van de nagels zegt iets over het menstype en de eventuele zwakke punten van het lichaam.

De lange nagel neemt meer dan de helft van het bovenste vingerkootje in beslag en wijst op een ontwikkelde persoonlijkheid die neigt naar oververmoeidheid en nervositeit. De zwakke punten zijn neus, hals, keel en longen.

De korte nagel neemt minder dan de helft van het bovenste vingerkootje in beslag en wijst op een onrustige en wantrouwende persoonlijkheid die vaak last heeft van hoge bloeddruk en zwakke hartkransvaten.

Smalle nagels wijzen op een tekort aan afweer op geestelijk en lichamelijk niveau.

Brede nagels wijzen op een kritische persoonlijkheid met een sterke constitutie.

Driehoekige nagels wijzen op een energieke mens die vaak ongeduldig is.
Rechthoekige nagels wijzen op een nauwkeurige persoonlijkheid.

Ovale nagels wijzen op een sterk gevoelsleven.

Tekens op de nagels wijzen op problemen in bepaalde orgaansystemen.
We onderscheiden:

Lengte groeven: Komen bij veel mensen voor. Ze wijzen op een chronische belasting van de darmen en de longen. De weerstand is verzwakt. Het lichaam heeft dringend behoefte aan reinigen.

Dwarsgroeven: Verstoring van de mineraalhuishouding of een infectieziekte met koorts. Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagel matrix.  hartinfarct en ischemie, bij diabetes, diepzeeduikers, en in het kader van huidziekten. Ook geneesmiddelen kunnen het veroorzaken (cytostatica, betablokkers).

Gespleten nagel: in de lengterichting, niet veroorzaakt door een verwonding, wijst meestal op reumatische klachten veroorzaakt door amalgaam belasting of darmontsteking.

Witte vlekken: Milde verhoorningsstoornis meestal veroorzaakt door een trauma, vaak is er sprake van overwerktheid en ernstige nervositeit.

Het nagelmaantje geeft informatie over de bloedsomloop. Een sterk vergroot nagelmaantje wijst op slappe vaatwanden, een extreem klein maantje wijst op een slechte bloedsomloop. Bij de meeste mensen is er alleen een nagelmaantje op de duim te zien.

Vlakke nagels: aangeboren zwakke zenuwen. Ijzer of eiwit tekorten.

Lepelnagels: Eenzijdige voeding en bloedarmoede door ijzergebrek.  Chronische belasting aan zepen, oliën of oplosmiddelen.
Soms is er sprake van een geërfde klierstoornis.

Horlogeglasnagels: Meestal aangeboren en onveranderd aanwezig. Indien ontstaan in de loop van het leven is er sprake van een van een vrij acute ziekte. Meestal gezien bij hart en long aandoeningen

Harde nagels: duiden op een krachtig skelet.

Slappe nagels: duiden op een zwak skelet. Deze mensen klagen vaak over rugpijn.

Breekbare en splinterende nagels: Mineralen gebrek.

Afbladderende nagels: wijst op parasieten. Vaak gezien bij kinderen die last hebben van wormen.

Klauwnagels: Vaak gezien bij astma bronchiale. Zijn voornamelijk de nagels van de duim en wijsvinger aangedaan dan is de aandoening overgeërfd van vaderszijde, zijn de andere nagels aangedaan dan is het overgeërfd van moeders zijde.

Buis nagel: Heeft het bovenaanzicht van de ringvinger nagel de vorm van een halve cirkel, dan is er sprake van nierproblematiek.

Niet ingebedde zijranden: Algehele malaise, vaak in het ademhalingsgebied.

Verkleuringen:
Bovenste helft bruin/rood onderste helft wit/blauw
(Lindsay nagel):Nierfunctie stoornissen.
Melkwitte nagels: Verminderde werking van de lever.
Opvallend geel: (niet te verwarren met nicotine aanslag) Lever en gal ziekten.
Grijsblauw/loodkleurig: Hartziekten.
Melkwitte nagels met een randje roze: (Terry nagel)
verharding van de lever, hartfalen

Dit artikel is bedoeld ter informatie. Een accurate diagnose m.b.v. nageldiagnose kan alleen geschieden door een erkend en geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut. Heb je reden tot ongerustheid neem dan contact op met een (natuurgeneeskundig)arts.Reinigen met klei

Ons lichaam bestaat voor twee derde uit water. Alle cellen in ons lichaam zijn afhankelijk van de toestand van dit water. Ze worden door dit vocht gevoed en afvalstoffen worden er door afgevoerd. Als de vloeistof vervuilt raakt kunnen de cellen minder goed functioneren. Vervuiling vindt plaats door dat wat door de hoeveelheid niet verwerkt kan worden. Hierdoor slibt het weefsel dicht: afvalstoffen worden niet goed meer afgevoerd en voedingstoffen kunnen de cel slecht bereiken.
De geneeskrachtige waarde van klei is al eeuwen wereldwijd bekend. De absorberende eigenschap van klei werd vooral ingezet bij vervuilde wonden en maagklachten.
Recentelijk is wetenschappelijk aangetoond dat klei bacteriologische activiteiten neutraliseert en ziektekiemen aan zich bindt. Uit analyse is gebleken dat klei mineraalzouten, sporenelementen en enzymen bevatten die van nut zijn voor het menselijke lichaam.
Klei is een uitstekend middel om je lichaam in goede conditie te houden. Er zijn verschillende soorten op de markt; de bekendste merken zijn Vertagil (leem),Argiletz (klei) en Luvos (mineraalrijke aarde). De werking en het gebruik zijn nagenoeg het zelfde. Er zijn vele toepassingsmogelijkheden, maar ik beperk me nu tot het reinigen.

Als je je lichaam met klei wilt reinigen zou je twee keer per jaar een klei kuur kunnen nemen. De meest natuurlijke tijd voor reinigen zijn het vroege voor en najaar. Voor het slapen gaan en direct na het opstaan roer je een volle theelepel klei in een glas mineraalwater. Het gebruik van mineraalwater is belangrijk omdat kraanwater de werking van de klei verminderd. Na het roeren direct opdrinken, anders zakt de klei weer naar de bodem. Je zult verrast zijn door de smaak, het is beslist niet vies. De klei zal zich over de wanden van je darmen verdelen en onregelmatigheden absorberen. Over de dag verdeeld drink je minstens 2 liter mineraalwater. Dit om verstoppingen te voorkomen en afvalstoffen af te voeren. Mijn persoonlijke ervaring is dat als je gauw last hebt van obstipatie je het beste Luvos kunt gebruiken. Argiletz heeft het grootste absorberende vermogen en komt goed van pas bij dunne ontlasting. De kleikuur duurt maximaal 4 weken.
Nog een opmerking: Neem een uur voor en na de inname van de klei geen medicijnen in, want ook die zullen door de klei worden geabsorbeerd en daardoor minder werken.Rescue Remedie

Er is geen ander eerste hulp middeltje waar ik zo over te spreken ben als Rescue Remedie. Het is ontwikkeld door Dr. Bach en samengesteld uit vijf bloesemremedies:
Impatiens, Clematis, Star of Bethlehem, Cherry Plum en Rock Rose.
Dit middel kan worden ingezet in alle situaties waarbij sprake is van psychische of lichamelijke stress. De combinatie van deze bloesemremedies zorgt er voor dat geest en lichaam weer snel terug in balans raken. Hierdoor verminderden angst, paniek of shock zienderogen. Pijn verminderd snel, het bloeden stopt en zwellingen slinken sneller dan normaal. Het middel kent geen neveneffecten, belemmert geen medische of homeopathische behandeling. Ze is inzetbaar bij jong of oud, mens en dier. De remedie is beschikbaar als tinctuur en zalf.

Inzetbaarheid:

Bij slecht nieuws, zoals overlijden van een familielid of vriend(in), slecht nieuws gesprek bij de arts of ontslag. Rescue helpt dan om je tot rust te brengen. Intens verdriet zal verder behandeld dienen te worden met Star of Bethlehem.

Ongelukken: Als je betrokken bent geraakt bij een ongeval, slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een ramp hebt meegemaakt. Ook oorlogstrauma’s hebben baat bij Rescue. Paniek, angst, shock, apathie, huilbuien en flauwvallen kunnen de gevolgen zijn. Gebruik de tinctuur voor enkele weken.
Ook hier geldt weer dat na zo’n ernstige gebeurtenis hoogstwaarschijnlijk verdere behandeling nodig zal zijn. Rescue is een eerste hulp middel.
Rescue is een ideaal middel om in huis te hebben met opgroeiende kinderen. Bij valpartijen geef ik altijd een druppeltje in de mond en smeer ik wat zalf op de blauwe plek. Een kusje er bij en voor je het weet lopen ze weer vrolijk rond!
Bij eerste graad brandwonden helpen (na het spoelen met water) kompressen gedrenkt in water met een paar druppels Rescue.

Spanningen: Denk hierbij aan examenvrees, plankenkoorts of een opname in het ziekenhuis. Ook na een knallende ruzie kan Rescue zijn dienst bewijzen.
Als zenuwachtige spanningen bijna dagelijks voorkomen zal Cherry Plum een meer aangewezen remedie zijn.

Dieren reageren goed op Rescue. Denk aan schrik (vuurwerk tijdens nieuw jaar), ongelukjes, bezoek aan de dierenarts en elke vorm van plotseling afwijkend gedrag.
Geef enkele druppels in het voer of beter, de drinkbak.

Nog een tip: Begiet planten na het verpotten of verplaatsen enkele dagen met water waarin enkele druppels Rescue zijn gedaan. Het verhoogt de levensvatbaarheid. Ook inzetbaar als de plant half verdroogd of omgevallen is.

Gebruik:

Inwendig bij ongelukken: Doe enkele druppels in een bodempje water of sap. Het kan ook puur ingenomen worden. Herhaal elke tien minuten, tot dat de symptomen verdwenen zijn.
Bij trauma’s maak je een gebruikersflesje klaar zoals beschreven in de algemene informatie. Ook al is het trauma weken oud, Rescue zal de gevolgen van de shock effectief behandelen. Gebruik het enkele weken en evalueer of er daarna nog verdere behandeling nodig is.
Rescue is ook inzetbaar als een Bachbloesemtherapie niet aanslaat. Blijkbaar is er dan sprake van een blokkade. Gebruik enkele weken en start opnieuw.
Is er sprake van flauwvallen of bewusteloosheid, smeer dan wat tinctuur op de lippen en polsen en raadpleeg een arts!

Uitwendig kun je de zalf toepassen op builen, schrammen, brandnetelprikken en insecten beten. Let er op dat eventuele angels zijn verwijderd.  Bij open wonden of brandwonden kun je beter kompressen gebruiken van schoon water met daarin enkele druppels tinctuur. Elke tien minuten verversen totdat het bloeden is gestopt en de pijn is verdwenen.
N.B. Rescue uitwendig is geschikt voor lichte verwondingen. Raadpleeg een arts bij twijfel. Met het geven van wat tinctuur inwendig doe je het altijd goed....

Site Map