Perse´den

Omschrijving: Photobucket - Video and Image Hosting
Het maxium van de bekende zomerse meteorenzwerm de Perse´den valt gewoonlijk rond 11 augustus. Meteoren of vallende sterren zijn de hele nacht te zien, ook de nachten ervoor en erna.Vooral als de maan onder onder is en het sterrenbeeld Perseus hoog aan de hemel staat. Het gaat om kleine stofdeeltjes die door de komeet Swift-Tuttle in haar baan zijn afgezet. Elk jaar rond 11 augustus gaat de aarde door deze baan en komen er stofdeeltjes in de aardatmosfeer terecht. Ze zijn niet groter dan zandkorreltjes, maar komen met grote snelheid (tot 60 km/s) in onze atmosfeer terecht. Daar laten zij een lichtspoor na terwijl ze verbranden.
Perseus komt op in het noordoosten en is pas na 23:00 uur (zomertijd) hoog genoeg boven horizon om waarnemingen te beginnen. Des te hoger het sterrenbeeld aan de hemel staat (steeds later in de nacht-vroege ochtend), des te beter de meteoren zijn waar te nemen.
Het ZHR(Zenithal Hourly Rate, oftewel aantal meteoren per uur in het meest ideale geval.) is 75 en de kenmerken zijn: snel, nalichtende sporen en helder.
Datum: Zaterdag, 11-8-2018
Herhalingspatroon: Zaterdag, 11-8-2007 (elke Jaar)
Aangemaakt door: willie nieuwemaan
Gewijzigd: Vrijdag, 29-9-2006 11:17

Printversie