Bo÷tiden

Omschrijving: Photobucket - Video and Image Hosting
De meteorenzwerm Bo÷tiden verschijnt aan de hemel van 1 tot 6 januari. De radiant ligt in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Bo÷tes). Deze zwerm wordt ook wel Quadrantiden genoemd naar het niet langer bestaande sterrenbeeld Quadrans Muralis of Muurkwadrant.
De oorsprong van de Bo÷tiden is nog onbekend. Het maximum van de zwerm is zeer scherp en valt op 3 januari. De ZHR (Zenithal Hourly Rate, oftewel aantal meteoren per uur in het meest ideale geval) van de zwerm kan zeer hoog zijn en ligt rond de 80.
Het sterrenbeeld Bo÷tes is pas rond een uur of 3 in de ochtend ver genoeg boven de oostelijke horizon gerezen om goed te kunnen waarnemen. Het sterrenbeeld is op zich goed te herkennen. Vooral aan de heldere ster Arcturus. Als je het sterrenbeeld de grote beer kent, dan is Acturus makkelijk te vinden door de staart van de Grote Beer te volgen in de richting waarin hij wijst. Zie de witte lijn op het kaartje hierboven. Je komt dan vanzelf op een zeer heldere ster uit. Dit is Arcturus. Vanuit Arcturus is het goed mogelijk de vliegervorm te vinden van het sterrenbeeld Bo÷tes.
Kenmerken van deze meteoren:Lange sporen, zwak blauw.
Datum: Woensdag, 3-1-2018
Herhalingspatroon: Woensdag, 3-1-2007 (elke Jaar)
Aangemaakt door: willie nieuwemaan
Gewijzigd: Vrijdag, 29-9-2006 10:31

Printversie