nieuwe maan
Welkom De maan De Natuur De Magie De Mystiek
 

Wat vind ik hier?

Hier lees je hoe je met verschillende onderwerpen zelf aan de slag kunt.Belangrijke links

Gastenboek

Kalender

Weblog

website overzicht

Startpagina

Contact

Linkpagina
Luchtzuiverend

Voorbeelden van luchtzuiverende planten
 

Chrysanten zijn relatief goedkoop, staan vaak wel twee weken en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen.
 
Een hedera hoeft niet saai te zijn, er zijn zoveel variëteiten, gewoon combineren.
 

Een spathiphylium is de lastigste om te onderhouden. Daar het een tropische plant is heeft ze veel water nodig en een vochtige lucht. Ze houd niet van de volle zon.

 
De sanseveria is een ouderwetse plant, maar ontzettend sterk.

Ook met gerbera´s kun je van wege de vele kleuren alle kanten op. Als kamerplant heb je er aanmerkelijk langer plezier van. In een vaasje vraagt ze wat speciale aandacht. Voeg bij een liter water 3 druppels chloor. Alleen de onderste delen van de stengel hoeven onder water te staan.
 

 
Op deze pagina:

Maak je eigen rozenkralen
Zuiver de lucht in je huis
Je kruidenkabinet
Mandala,de essentie in een cirkel
De maan in jouw leven, een onderzoek.
Maak je eigen magische vierkant.
Brigit kruis maken.Maak je eigen rozenkralen.

Het gebruik van een gebed of meditatieketting is universeel. Met name Moslims en Rooms-katholieken maken er nu nog gebruik van. De vroegste vorm bestond uit een stuk touw met knopen. Later werden zaden, hout, (edel)steen en metalen gebruikt als kralen.
Elke kraal staat voor een gebed of spreuk en te samen vormen zij 
een bepaalde verzameling die men wil reciteren. De ketting dient als instrument om zich volledig te kunnen richten op het spirituele.

De rozenkrans is de gebedsketting van de rooms-katholieken. Het woord doet vermoeden dat er een link is met rozen. Dit is inderdaad het geval, maar verschillende verhalen doen hun ronde. Het engelse woord is rosary, afgeleid van rosarius, wat tuin van rozen betekend. Dit woord werd vooral figuratief gebruikt om een verzameling of collectie aan te duiden. Het engelse woord voor kraal is bead, wat afgeleid is van het Angelsaksische woord bede, wat gebed betekent.
Rond 1300 raakte de techniek om van rozenblaadjes kralen te maken in zwang. Daar rozen van origine uit het oosten komen is het waarschijnlijk dat christelijke monniken de techniek tijdens hun reizen hebben overgenomen. Volgens deze beschrijving ontstond hier de naam rozenkrans. Toch zijn er geen rozenkransen ouder dan 100 jaar die daadwerkelijk van rozenkralen zijn gemaakt. De verklaring van het woord zal dus waarschijnlijk meer gezocht moeten worden in de symboliek van de roos.
De roos is altijd een van de meest gewaardeerde bloemen geweest. Haar schoonheid en geur  hebben mensen door de eeuwen heen in vervoering gebracht. In de verschillende culturen staat zij symbool voor liefde, loyaliteit, trouw, vrouwelijkheid, spiritualiteit, psychische krachten, geluk en bescherming. Ze wordt geassocieerd met Venus 
en Maria (lees: godinnen) en haar geur roept sensualiteit op, kalmeert de zenuwen en verheft de geest.

Rozenkralen gemaakt door nieuwemaan. Handgeknoopt tot een mala. Foto: ezinenieuwemaan.

Zelfgemaakte rozenkralen kunnen een plaats hebben binnen de hekserij. Als onderdeel van een meditatieketting, talisman of amulet zal het voorwerp de kracht krijgen van de roos. In een ketting kun je door middel van aantallen en grootte de maanfasen en de elementen uitbeelden. Zo wordt het een symbool van de cyclus. Aan elke kraal kan verbonden worden met een spreuk of chant die je herinnert aan de kwaliteiten van de verschillende maanfases en elementen. Je kunt haar dragen tijdens je rituelen, divinatie sessies of maanvieringen. Door de warmte van je huid of handen zal de geur van de roos vrijkomen.
Je kunt de rozenkralen combineren met andere kralen om overgangen te markeren. Knoopjes gelegd na elke kraal zorgen er voor dat je niet meer dan één kraal verliest mocht de ketting breken. Mogelijkheden te over dus gebruik je fantasie zodat het een zeer persoonlijk item wordt en het daarmee kracht geeft.

Er bestaan heel veel recepten voor het maken van rozenkralen. Het is een kwestie van uitproberen. Ik beperk me tot het recept wat ik zelf heb gebruikt.

Benodigdheden: ± 30 rozen die geuren en 100 ml rozenwater
Snijdt de blaadjes fijn en wrijf ze tot pulp in een vijzel. Hoe fijner de pulp hoe beter het eindresultaat. Doe de pulp in een pan en voeg het rozenwater toe. Vul eventueel aan met water totdat de pulp net onder water staat. Laat het geheel afgedekt zachtjes enkele uren sudderen. Zorg dat het geheel niet droog kookt. Roer regelmatig en voeg zonodig water toe. Je hele huis zal naar rozen gaan ruiken! Laat het geheel uitlekken in een koffiefilter en vorm van de pasta kralen ter grootte van een knikker. Beoordeel of het geheel stevig genoeg is om aan een ijzerdraadje te rijgen of wacht anders 24 uur. De kralen moeten regelmatig gedraaid worden om hun vorm te behouden en niet vast te plakken aan het draad. Als het weer erg vochtig is kun je besluiten om het drogingproces wat te versnellen door de kralen enkele uren in een oven te leggen op de allerlaagste stand (30 á 40 graden). Zo voorkom je dat de kralen gaan schimmelen. In totaal zal het twee weken duren voordat de kralen volledig droog zijn. Ze zullen krimpen tot de helft van het oorspronkelijke formaat en een rimpelig uiterlijk hebben. Met een fijn schuurpapiertje kun je de ruwe randen weghalen. Bewaar je kralen als je ze niet gebruikt in een afgesloten doosje om de geur zo lang mogelijk te behouden. Met enkele druppels etherische olie van de roos kun je de geur weer versterken.
Houd er rekening mee dat de rozenpulp enorm afgeeft en dat de vlekken bijna niet meer te verwijderen zijn. Pas je kleding en gebruiksmateriaal hier op aan. Succes!

©ezinenieuwemaan2007
Zuiver de lucht in je huis.

Met name in de wintertijd spenderen we onze tijd voornamelijk binnenshuis. De ramen en deuren gaan minder vaak open om te luchten.  Veel huishoudelijke producten en het materiaal waarvan onze huizen en meubels zijn gemaakt scheiden giftige chemicaliën uit die in het huis blijven circuleren. Deze stoffen zijn in hoge doseringen schadelijk voor de gezondheid. NASA heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de manier waarop de luchtkwaliteit kan worden verbeterd. Zij ontdekten dat bepaalde planten de concentraties van bepaalde chemicaliën drastisch konden verlagen.
Hun onderzoek was voornamelijk gericht op de volgende stoffen:

Benzeen.
Wordt toegepast in wasmiddelen, verf, plastic, rubber, inkt en verzorgingsmiddelen.
Langdurige blootstelling kan hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en hartritmestoornissen  veroorzaken. In hoge concentraties kan het veranderingen in het bloedbeeld bewerkstelligen.
Planten die het beste deze stof kunnen elimineren zijn:

Gerbera, Chrysanten, Hedera, Sanseveria, Spathiphyllum.

Formaldehyde:
Wordt toegepast in schoonmaakmiddelen, huishoudpapier, schuimisolatie, fineer, board en als conserveringsmiddel in sommige huid en haarverzorgingsmiddelen. Formaldehyde zit ook in sigaretten. De stof irriteert de ogen, longen, huid en veroorzaakt hoofdpijn. In sommige gevallen treden er allergie reacties op in de vorm van eczeem.

Sanseveria, chlorophytum, Spathiphyllum, bamboepalm.


Chlorophytum, ook wel in de volksmond spinnenplant genoemd. Absoluut mijn favoriet: oersterk en decoratief.

Trichloorethyleen:
Wordt toegepast in lijmsoorten, inktpatronen, verf en lak.
Bij langdurige blootstelling is deze stof schadelijk voor de hersenen, lever en nieren.

Gerbera, Spathiphyllum, bamboepalm.

De planten absorberen de chemicaliën met hun bladeren en wortels en breken ze af met behulp van micro organismen in de potaarde.
Andere planten die de lucht in het huis zuiveren zijn de benjamin ficus, kerstster, philodendron, bromelia, Epipremnum, en draceana.
De testen werden uitgevoerd in afgesloten kamers waar de planten 
24 uur werden blootgesteld aan een van de chemicaliën. Men heeft berekend dat 15 tot 20 van deze planten genoeg zijn om een doorsnee huis vrij te houden van deze chemicaliën. 
Om deze planten te onderhouden hoef je geen groene vingers te hebben. De meeste zijn verrassend makkelijk en kunnen tegen een stootje..

©ezinenieuwemaan2008
Je kruidenkabinet.

Ik ben gek op kruiden. In mijn kamer heb ik een kruidenkabinet met een voorraad van ongeveer 50 geneeskrachtige kruiden. Omdat ze heel kwetsbaar zijn, gevoelig voor licht, lucht, vochtigheid en metaal, moet je aan een paar dingen voldoen om je kruiden optimaal te houden.
De meeste kruiden zijn 1 maximaal 2 jaar houdbaar. Daarna neemt de werkzaamheid snel af. Het is dus belangrijk dat je nooit meer voorraad hebt dan dat je in een jaar opmaakt.
Je kunt ze het beste in donker glas bewaren, welke luchtdicht kunnen worden afgesloten. Ik gebruik donkerblauwe wekpotten. Het is handig als de potten zijn voorzien van etiketten met de naam, de botanische naam en de datum.
Als je een kruid vaak gebruikt is het beter dat je daarvoor een (kleinere)pot gebruikt waarin een maandvoorraad past. Zo blijft je hoofdvoorraad zo vers mogelijk.
Als je wat uit de pot wilt gebruiken, neem dan het liefst een houten lepel. Sommige kruiden zijn gevoelig voor metaal.
Als je kruidenthee zet is het dan ook af te raden om een thee-ei te gebruiken. Een "tante betje" (katoenen zakje dat je in de theepot hangt) is ideaal. Als het water gekookt heeft direct opgieten en minstens 10 minuten afgedekt laten trekken om de aanwezige etherische olie niet te laten vervliegen. Als je wortels of zaden moet je deze ongeveer 10 minuten zachtjes en afgedekt laten koken. Ik zet de thee het liefst in een thermoskan. Het tante betje erin hangen en de dop er omgekeerd bovenop als ze staat te trekken. Je gebruikt 2 pollepels kruid op een liter water.
Verrukkullukke thee voor alle dag: Agrimonie (leverkruid), Lindebloesem, Venkelzaad, echte Kamille (matricaria)en Pepermunt. In deze dosering kun je gerust een liter drinken, mits je varieert met de kruiden.
Mandala, de essentie in een cirkel.

Oorspronkelijk is de mandala een collectie lofgezangen en mantra’s welke beschreven zijn in de Rig Veda. Deze Vedische teksten dateren van 1500 tot 1000 voor onze jaartelling en beschrijven de fundamentele gedachten van Indiërs. Men gelooft dat de klanken van mantra’s het genetische patroon bevatten van al het leven en het universum, de zogenaamde heilige adem. Het woord is Sanskrit en stamt af van “manda” (essentie) waaraan “la” (container) is toegevoegd, vrij vertaald de helende cirkel of het alles omvattende.
Het wordt wel gezegd dat de mandala als symbolisch beeltenis in de 8ste eeuw werd geïntroduceerd door de Guru Padma Sambava in Tibet. Het construeren van een mandala werd ingezet als middel om te mediteren.

Het maken en ervaren van de mandala heeft als potentieel om inzicht te verkrijgen in  het zelf en het universum. De Bindu, het middelpunt van de cirkel, is het verzamelpunt van de universele energie. Tijdens de constructie van de mandala materialiseert deze energie middels de lijnen vanuit dit punt en vermengt zich met de energieën van de maker. Aldus ontstaat de mogelijkheid om de essentie te bevatten. Met geometrische vormen wordt er naar buiten toegewerkt. De vormen en kleuren hebben elk een symbolische betekenis welke de gedachten van de mens kunnen verlichten, zuiveren en helen. De beeltenis nodigt uit om alle vormen met de ogen te onderzoeken en te volgen, en trekt uiteindelijk de aandacht naar het centrum.
Om als monnik aan een mandala te mogen werken krijgt hij eerst langdurig intensieve training in het maken van de specifieke vormen en het bestuderen van de filosofische concepten achter de symbolen. In de traditionele mandala's staat de buitenste cirkel voor het dynamische bewustzijn, het vierkant voor de fysieke wereld en het centrum van de mandala symboliseert de goddelijkheid. De mandala's zijn gebaseerd op de spirituele teksten en dienen als boodschap voor de medemens. De monniken geloven dat perfectie en de zuiverheid van hun motivatie er voor zorgen dat de toeschouwer maximaal zal kunnen profiteren van de inzichten die de mandala biedt. Het uiteindelijke doel is een zodanige kijk op de realiteit te verkrijgen dat men zich realiseert dat het goddelijke en de potentie in het zelf te vinden is.
De mandala wordt na enige tijd vernietigd als symbool van de eindigheid van al dat bestaat. Het zand wordt in stromend water gestrooid zodat de helende energieën zich over de wereld kunnen verspreiden.

Het gebruik van de cirkel als plek om tot inzichten te komen  en contact te maken met het al is iets wat we in vele culturen terug vinden. In het westen kennen we voorbeelden van mandala's zoals de labyrinten en de ronde glas in lood ramen van gotische kathedralen.
Carl Jung was een van de eerste westerlingen die het concept van de mandala inzette om zijn patiënten meer inzicht te geven in het onbewuste zelf.
Er zijn verschillende manieren om zelf aan de slag te gaan met mandala's.
Het leukste is om te beginnen met een intuïtieve mandala. Zoek een plek waar je ongestoord kan werken en geef je zelf even de tijd om het dagelijkse leven los te laten. Markeer je cirkel met een bord of passer. Werk vanuit het midden en experimenteer met kleuren en vormen. Gebruik zachte kleurpotloden zoals die van Karisma of  gebruik aquarelpotloden. Geef zoveel druk op je potlood dat de structuur van het papier intact blijft. Door langer aan bepaalde plekken te werken zal er meer pigment op het papier komen en kun je diepte creëren in je werk. Persoonlijk werk ik het liefst in stilte. Het geluid dat het potlood maakt terwijl je kleurt werkt rustgevend en meditatie bevorderd. Als je klaar bent hang je de tekening op en neem je de tijd om haar te bekijken. Welke kleuren heb je gebruikt? Met welke kleuren kon je heel fijn werken? Met welke kleuren had je de neiging om te gaan krassen? Welke vormen heb je gebruikt?  Is de cirkel gevuld? Zijn er lege plekken? Waar stagneerde je? Ging je helemaal op in je werk of was je snel afgeleid? Al deze factoren geven informatie over je essentie van het moment. Onderstaande gegevens kunnen je helpen je mandala te duiden.

Kleuren:

Rood: Energie - levenskracht - macht - vuur en ambitie - seksualiteit – strijdlust.
Oranje: Geestdrift - enthousiasme - vrolijkheid - extravert - levendigheid
Geel: Helderheid - verstand - logica - nieuwsgierigheid - onderscheidingsvermogen
Groen: Natuur - moeder aarde - vruchtbaarheid - rust - hoop  -troost.
Blauw: Verkoelend - zuiverend - de ziel  - leraar  -intuïtie - waarheid - stabiliteit
Indigo: Meditatie - ervaring - het weten - visie  -individualiteit - meesterschap
Paars: onderscheidingsvermogen - mystiek - spiritueel – intuïtie.
Roze: verzachtend - genezend - liefde schenken.
Bruin: concentratie- isolement - traditie –gegrond.
Wit: Licht - reinheid - onschuld – harmonie.
Grijs: Schemering - mist - neutraliteit - besluiteloosheid –onverschilligheid.
Zwart: Einde - verandering - afschermen - verstoppen - verborgen geheimen

Richting:

Links: Het verleden, dat wat je met je meedraagt, meegekregen hebt, vanuit thuis, opvoeding, ontwikkelingsfasen, ervaringen die van invloed zijn op het nu.
Rechts: De toekomst, je richting. Dat wat zich vanuit het nu zal manifesteren.
Boven: Het bewuste, je denken, handelen, je weten, daar waar je momenteel gebruik van maakt. Je inspiratiebron.
Onder: Het onbewuste, je valkuilen, dat wat je moeilijk vindt, je uitdagingen, je angsten en onzekerheden.
De maan in jouw leven.

Je hebt al veel gelezen over de invloeden van de maan en je wilt het nu in de praktijk ervaren of deze kennis toepassen? Ga dan aan de slag met de maankalender. De link vind je aan de linkerkant onder het menu.
Op de kalender vind je gedetailleerde informatie over de maanfasen, in welk teken zij zich bevindt en wanneer zij afhoudend is. Let er op dat je de locatie aanpast in de zwarte balk. Onder de kalender worden de symbolen verklaard.
 
De zaken die je onder de loep kunt nemen zijn eindeloos. Kies iets wat je interesse heeft. Als voorbeelden noem ik:

Je gemoedstoestand.
Maak dagelijks een korte notie van je gemoed en vergelijk deze met het teken waarin de maan zich die dag bevindt.

Je activiteiten.
Observeer het teken waarin de maan zich bevindt tijdens de verschillende bezigheden. Denk aan sport, socialiseren, behoefte aan rust, enz.

Je ovulatiecyclus.
Als je geen pil gebruikt kun je onderzoeken hoe je cyclus verloopt t.o.v. de maanfasen. Met behulp van het artikel astrologische geboorteregeling kun je de extra vruchtbare dagen berekenen. Hoe beleef je de menstruatieperiode met de maan in de verschillende tekens en fasen?

Je slaappatroon.
Wanneer slaap je onrustig/rustig? Wanneer heb je heldere dromen?

Onderzoek de invloed van de afhoudende maan. Wanneer komt een project niet van de grond of kost ze meer moeite? Wanneer vergeet je een afspraak of wordt er een afgezegd? Beschrijf ook kort waarom iets niet doorging.

Werk je als verpleegkundige op de afdeling gynaecologie? Houd dan eens bij hoeveel baby’s er per dag worden geboren. Als je werkt bij de politie kun je noteren wanneer het extra onrustig is.

Als je groene vingers hebt kun je aan de slag met het tuinieren met de maan. Zaai eens met de verschillende maanfasen en noteer je bevindingen.

Toets in de praktijk hoe het is om schoon te maken met afnemende maan, je masker te nemen met de maan in weegschaal of stier en bezoek eens de kapper met de maan in leeuw.

In de boeken van Paungger & Poppe (In harmonie met de maan) en Teresa moorey (zilveren maan) vind je talloze mogelijkheden om eens aan der lijve de invloed van de maan te ondervinden.

Het is leuk om opgedane observaties onder de lezers van Nieuwe Maan te delen. Op deze manier kunnen we van elkaars persoonlijke ervaringen leren. Om enigszins betrouwbare gegevens te verzamelen moet je minimaal twee maanden je observaties noteren. Je kunt op elk moment van het jaar instappen.
Als je serieus mee wilt doen, geef dit dan aan via de mail. Als je vragen hebt kun je die stellen. De eindresultaten worden anoniem verwerkt en opgestuurd naar de participanten.

Verwerk in een word document de volgende aspecten:

Specificeer welk gebied je onder de loep hebt genomen.
Noteer de data en het tijdstippen van de gebeurtenis.
Omschrijf kort je observaties.
Geef je persoonlijke conclusies.

Stuur een kopie naar E-zine Nieuwe Maan.

Succes!
Maak je eigen magische vierkant.

In de theorie van de sympathetische magie draait alles om het ordenen van objecten, kleuren, geluiden e.d. die dezelfde energie dragen. Door deze bij elkaar te brengen kun je die energie versterken en richten op een bepaald doel. In de middeleeuwen zochten magiërs en occultisten naar correspondenties die pasten bij de (toen) bekende 7 planeten: de Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.
De magische vierkanten werden als rekenkundige archetypes van de planeten beschouwd. De orde en de constante bepaalde onder welke invloed een bepaald magisch vierkant stond.

Wie de grondlegger is geweest van de toewijzing van getallen aan de planeten is onduidelijk. Veel bronnen verwijzen naar Agrippa, maar ook de Arabieren en de Babyloniers worden genoemd. De laatst genoemden geloofden dat de aarde het middelpunt van de kosmos was waar de 7 planeten omheen draaiden en wel in de volgende orde: Maan, Mercurius, Venus, Zon, Mars, Jupiter, Saturnus. Zij gaven de planeet die het verst van de aarde verwijderd was het kleinste magische vierkant. Saturnus kreeg de orde 3 toegewezen, Jupiter orde 4, enz. Opvallend in dit systeem is het feit dat de Zon aan de orde 6 is gekoppeld. Hiermee loopt de theorie in de pas met een heel oud numerologisch systeem uit Soemerië.  In deze cultuur werd de zon vereerd en zij hadden een zesvoudig telsysteem waarin werd vast gelegd dat de dag 24 uur duurde en de zon opkwam om 6 uur en onderging om 18 uur. Daarnaast legde zij voor het eerst vast dat een cirkel uit 360 graden bestaat. Pythagoras noemde in zijn getallentheorie de 6 het eerste perfecte nummer. Met deze feiten is het te begrijpen dat het magische vierkant in de orde van 6 met een constante van 666 een diepe indruk maakte op de grondleggers van de westerse magie. 

Om je magische intentie kracht te geven kunnen magische vierkanten worden ingezet als talisman. Agrippa beschrijft hoe een liefdes talisman kan worden gemaakt door het magische vierkant van Venus (orde 7) te graveren op een plaatje koper.
Daarnaast kan het magische vierkant gebruikt worden om magische tekens (sigils) te maken.
Hiervoor kies je een trefwoord wat je magische intentie beschrijft. Het woord zet je om in cijfers zoals dat in de numerologie wordt gedaan. Daarna kies je het magische vierkant dat de gewenste energie belichaamt. Hierover leg je een overtrekpapiertje en trek je een lijn tussen de cijfers van je trefwoord.
Als voorbeeld: Mijn naam Willie bestaat uit de cijfers 593395. Stel ik wil een sigil van mijn geboorteplaneet, de maan. Hiervoor kies ik het magische vierkant in de orde van 9.
Op het overtrekpapiertje trek ik dus een lijn van 5 naar 9 naar 3, nog een keer naar 3, weer naar 5 en weer terug naar 9. Verwijder het overtrekpapier en zie daar het sigil van de naam Willie.

Er bestaan verschillende algoritmes en geometrische formules om zelf magische vierkanten te maken. Ik bespreek alleen de formules die ik zelf onder de knie heb.

Voor vierkanten van de oneven orde:
Teken het raamwerk voor de gewenste orde. Plaats de 1 in het midden van de bovenste rij. Plaats de volgende cijfers diagonaal naar rechts behalve:
*Als de bovenste rij bereikt is. Het volgende nummer wordt dan geplaatst op de onderste rij alsof deze boven de bovenste rij staat. (tip: zie het vierkant als een cilinder waarbij de boven en onderkant elkaar raken)
*Als de meest rechtse rij bereikt is plaats je het volgende cijfer in de meest linkse kolom alsof deze naast de rechtse staat. (zie het vierkant nu als een cilinder waar de zijkanten elkaar raken)
*Als je een vakje bereikt wat al bezet is ga je verder onder het laatste getal.

Voor vierkanten in de orde van vier en meervouden hiervan:
Teken het raamwerk voor de orde van 4. Plaats hierin de cijfers 1 t/m 16 van links naar rechts en van onder naar boven. Maak een tweede raamwerk waarin je de cijfers plaats maar dan van rechts naar links startend van onder naar boven. Trek de diagonalen on het eerste vierkant. Alle getallen die door het diagonaal worden geraakt verwissel je met de getallen die in het tweede vierkant staan. Denk eraan dat als je met meervouden van vier werkt je moet werken met sub diagonalen. In een magisch vierkant van 8 zitten 2 diagonalen en 8 sub diagonalen.

Om je zelf te controleren, of als het je niet lukt kun je hier terecht:

Magisch vierkant generator

Brigit kruis maken

Traditioneel worden met imbolc Brigit kruisjes gemaakt van stro, maar je kunt natuurlijk ook pijpenragers of rietjes gebruiken.

Neem twee strootjes en kruis ze in het midden. Vouw de tweede om de eerste. Neem een derde strootje en vouw deze om het tweede strootje, parallel aan het eerste strootje. Je hebt nu een arm met één strootje, een arm met twee strootjes en een arm
met drie strootjes.
Neem nu een vierde strootje en vouw dit om de arm met drie strootjes zodat een kruis ontstaat. Het vijfde strootje vouw je om de laatst gevormde arm, parallel aan de arm met maar één strootje. Dit herhaal je met de klok mee tot het vierkantje in het midden van de gewenste grootte is. Tot slot bind je de uiteinden van elk van de vier armen samen met lint.

De volgende methode werkt met twee strootjes tegelijk. Ontdek zelf wat je mooi vindt.

brigit_kruis_3

Site Map