nieuwe maan
Welkom De maan De Natuur De Magie De Mystiek
 

maan2Wat vind ik hier?

Lees hier over de astrologische invloeden van de maan. Leer je eigen horoscoop te lezen, met name jouw maan.

Belangrijke links

Gastenboek

Kalender

Weblog

website overzicht

Startpagina

Contact

LinkpaginaJouw maan teken

De maan vertelt je over je emotionele behoeftes, je onbewuste patronen, je gewoontes en je gevoel van veiligheid. De maan geeft aan hoe jij je eigen verleden beleeft en die van de wereld om je heen. Hoe je emoties uit en de manier waarop je met emoties omgaat. De maan beschrijft je relatie met je moeder en je relatie met haar. Hoe jou maan zich uit kun je aflezen aan het teken waar ze in staat. Waar je maan het meest te zien is wordt aangegeven door het huis waar zij zich in bevindt.  

Maan in Ram


Met je maan in ram zal je impulsief op emoties reageren. Je bent dan moedig al zullen mensen dat zich niet realiseren, tot dat ze je boos hebben gemaakt. Je voelt je onafhankelijk en het kan je niet schelen of een ander het met je eens is. Je blijft echter niet lang boos en alles is snel vergeven en vergeten.

Maan in Stier


Met de maan in stier heb je behoefte aan warmte van de mensen om je heen en comfort. Je bent niet snel van slag en geduldig voor de mensen om je heen. Je hebt soms moeite om op gang te komen omdat je niet graag uit je comfortabele positie komt. Je bent gesteld op financiële veiligheid en je kunt emotioneel erg koppig zijn. 

Maan in tweeling


Met de maan in tweeling ben je nogal rusteloos en is je humeur aan constante veranderingen onderhevig. Je bent gauw verveeld en constant opzoek naar nieuwe ervaringen. Het is moeilijk voor je om langdurig te focussen. Je emoties laat je voornamelijk leiden door je denken, waardoor je makkelijker dan anderen de situatie kan blijven overzien. 

Maan in Kreeft


Met de maan in kreeft ben je erg gevoelig voor de emoties van een ander waardoor je gevoelig bent voor kritiek. Je hebt veel behoefte aan warmte en liefde van je familie, vooral van je moeder. Op latere leeftijd heb je de capaciteit om anderen bij te staan als ze je nodig hebben en ze te omringen met liefde en aandacht.

Maan in Leeuw


Met de maan in leeuw vind jij je zelf erg belangrijk en neem je je gevoel erg serieus. Maar bovenal wil je dat anderen trots op je zijn en heb je veel behoefte aan bevestiging. Je wilt gezien worden, en dat kan op anderen nog wel eens wat theatraal overkomen. Maar in wezen ben je een warm persoon en als je iemand graag mag, zal je dat zeker laten merken.

Maan in Maagd


Met de maan in maagd heb je behoefte aan vrienden die je ondersteunen in wat je doet. Je hebt hun bevestiging nodig om je goed te voelen over jezelf. Je gemoedstoestand heeft grote invloed op de manier waarop de vriendschappen worden onderhouden en dit kan nog wel eens de verkeerde signalen afgeven. Al vroeg in je leven heb je doelen voor jezelf gezet. Het is oppassen dat je daardoor geen mogelijkheden in de toekomst misloopt.

Maan in Weegschaal


Met de maan in weegschaal heb je grote behoefte aan harmonie om je heen. Je hebt een hekel aan confrontaties en je houdt graag iedereen te vriend. Hierdoor zie je andermans fouten makkelijk over het hoofd en dat komt de situatie niet altijd ten goede. Mensen waarderen jouw charme en vriendelijkheid. 

Maan in Schorpioen


Met de maan in schorpioen heb je een intens en gecompliceerd gevoelsleven waar je moeilijk grip op krijgt. Het is daarom belangrijk voor jou dat je mensen om je heen hebt die je kunnen bevestigen en ondersteunen, anders zal je veel eenzaamheid ervaren. Het is belangrijk om jezelf te leren kennen, zodoende leer je anderen beter begrijpen. Maar soms is het ook even goed je gevoel niet te serieus te nemen.


Maan in Boogschutter


Met de maan in boogschutter ben je een grote idealist. Als mensen of situaties niet aan dit ideaal voldoen kun je hevig teleurgesteld zijn. Je ziet het grote geheel, maar vergeet makkelijk de details die belangrijk zijn. Je hebt veel behoefte aan vrijheid en hebt een hekel aan alles wat dat in de weg staat. Mensen waarderen je optimisme en blijheid.

Maan in Steenbok


Met de maan in steenbok ben je nogal serieus en verlegen aangelegd. Je hebt de behoefte om alles wat je doet goed te doen. Je bent ambitieus en bereid om daar hard voor te werken. Met je gevoel kan je niet zo goed overweg. Je vindt het moeilijk om affectie te tonen en voor jezelf kan je streng zijn.Toch heb je net zoveel liefde en aandacht nodig als ieder ander om echt gelukkig te worden.

Maan in Waterman


Met de maan in waterman is vrijheid het allerbelangrijkste voor je en wil je daar ten alle tijden de ruimte voor. Je hebt graag mensen om je heen die die vrijheid met jouw willen delen. Als je je eenmaal comfortabel voelt om je gevoel te delen doe je dit ook makkelijk en kan je zelfs geïrriteerd raken als anderen nog niet zover zijn. Met wat tolerantie ben je beter in staat mensen aan je te binden. 

Maan in Vissen


Maan in Vissen:
 Je bent een erg gevoelig mens met een intens gevoelsleven. Als iemand onaardig doet kan je dat hard raken. Het is belangrijk voor je om te leren hier wat luchtiger mee om te gaan. Door deze gevoeligheid heb je een groot empatisch vermogen; Je kunt je goed inleven in de ander en bent bereid daar rekening mee te houden. 
je hebt een hekel aan conflicten en vermijd ze liever, ook al is het op dat moment belangrijk om op te komen voor je zelf.Het gevaar is dat mensen dan misbruik van je kunnen maken.
 
 


 
Op deze pagina:

Astrologische geboorteregeling
Medische astrologie
Afhoudende maan
Astrologie in een notendop
Lees je eigen horoscooptekening
De maanfase van je geboorte
Maanschommelingen
De maan in jouw leven; een onderzoek.
.....


Astrologische geboorteregeling

In de astrologie is het bekend dat de vrouw naast haar ovulatieperiode nog een ontvankelijke periode heeft. Het betreft de periode dat de zon en de maan in de zelfde hoek staan als op het tijdstip van haar geboorte. Aannemelijk vind ik, daar je geboortemoment je eerste scheppende moment is.
Deze hoek, welke we kunnen vertalen naar een maanfase, komt elke maand terug en kan zowel binnen als buiten de ovulatieperiode vallen. Dit gegeven zou kunnen verklaren waarom er wel eens vrouwen zwanger zijn geworden van gemeenschap tijdens de menstruatie. Dr. Jonas heeft enkele decennia geleden uitgebreid onderzoek gedaan naar dit fenomeen en gebruikte het voornamelijk om de kansen op zwangerschap bij vrouwen te vergroten.
Deze kennis kan ook gebruikt worden om je kansen op zwangerschap te verkleinen. Als reguliere anticonceptie voor jou beslist geen optie is zou je de maanfase naast je ovulatieperiode kunnen gebruiken. Het nadeel van deze methode is dat in het ongunstige geval minder dan de helft van je cyclusdagen echt veilig zijn. Op de dag van je geboortemaanfase is er kans op een extra eisprong. Om zwangerschap te vermijden is het raadzaam om die dag, de dag ervoor en erna (i.v.m. de levensduur van het sperma) maatregelen te nemen.
Je kunt, als je een uitdraai van je horoscoop hebt, gemakkelijk de maanfase van je geboorte berekenen. Tel eerst vanaf de zon tegen de klok in hoeveel hele tekens er tussen zitten. Elk teken is 30 graden.
Schrijf op een kladpapiertje het aantal tekens maal 30. Kijk nu op welke graad de zon staat. (de minuten en seconden kun je negeren) trek dat getal af van 30. De uitkomst tel je op bij het gevonden getal wat op je kladpapiertje staat. Kijk nu op welke graad de maan staat tel dit getal er ook bij op. Je weet nu hoeveel graden de maan verwijderd is van de zon. Bijvoorbeeld: Zon in vissen. Maan in leeuw. Tegen de klok in tellend zitten er 4 hele tekens tussen. Zon op 26 graden. 30 min 26 is 4. Maan op 16 graden. 120 + 4 +16 = 140.  In dit geval staat de maan dus 140 graden verwijderd van de zon.
Je hebt een getal gevonden tussen de 0 en 360 graden. 0 graden is nieuwe maan. 45 graden is wassende maan. 90 graden is eerste kwartier. 135 graden is gibbous maan. 180 graden is volle maan. 225 graden is afnemende maan. 270 graden is laatste kwartier. 315 graden is balsamic maan. 360 graden is weer nieuwe maan.
De maan verplaatst zich gemiddeld 12,2 graden per dag. Dit getal kun je gebruiken om de leeftijd van de maan te bepalen. Deel dit getal door het aantal graden wat je hebt gevonden. Bijvoorbeeld: De maan staat 225 graden verwijderd van de zon. Gedeeld door 12,2 vind je afgerond 18,5 dag. De geboorte maanfase valt dus 18.5 dagen na nieuwe maan.Medische astrologie

Al meer dan 3000 jaar worden er correspondenties gezien tussen hemel en aarde.
Deze empirische traditie is de basis van de medische astrologie. Het dierenriemmannetje, welke de correspondenties tussen de lichaamsdelen en de sterrenbeelden illustreert, is gevonden op Egyptische hiërogliefen welke dateren van 500 jaar voor onze jaartelling.
Hippocrates ( 460-377), de vader van de geneeskunst, meende dat elke arts kennis moest hebben van astrologie om zijn beroep naar behoren uit te kunnen oefenen. In die tijd wist men zelden het geboortemoment, dus werd er een horoscoop getrokken van het moment dat de ziekte zich openbaarde. In deze horoscoop kon men van de ascendant en het eerste huis aflezen hoe het met de vitaliteit van de betreffende patiënt gesteld stond. Het 6de huis gaf informatie over de ziekte zelf. Het 7de huis gaf informatie over de geneesheer en de mate waarin hij adequaat de patiënt zou kunnen behandelen en de ziekte zou kunnen beoordelen(!) en het 10de huis  een aanwijzing  welke therapieën nodig zouden zijn.  Hiermee werd de therapievorm en de keuze van kruiden bepaald.
Ze schreven dat kruid voor welke correspondeerde met de planeet die de ziekte symboliseerde.
Het gebruik van astrologie in combinatie met kruiden als geneeskunst werd steeds meer uitgediept en bleef populair tot diep in de 17de eeuw. “The Complete Herbal” van de beroemde kruidenastroloog Nicolas Culpeper (1616-1654) wordt nog steeds gezien als een belangrijk werk.  Hierna raakte de traditie op de achtergrond door de ontwikkeling van de moderne geneeskunst. Carl Jung (1875-1961) was een beroemd Zwitsers psycholoog die de astrologie in combinatie met de moderne geneeskunst weer onder de aandacht bracht.

Medische astrologen zien de geboortehoroscoop als een blauwdruk van energetische patronen welke het functioneren van het lichaam representeren. Hierdoor wordt duidelijk waar het lichaam sterk of juist gevoelig is. Grofweg kan worden gezegd dat de tekens over het anatomische gedeelte van het lichaam regeren en de planeten over het functioneren van het betreffende lichaamsdeel en de manier waarop de ziekte zich manifesteert. De aspecten geven aan welke planeten onder druk staan. Het huis waarin de planeet staat geeft aan welke externe factoren van invloed zijn op het functioneren van de planeten het corresponderende lichaamsdeel.
De elementenverdeling maakt zichtbaar welke temperament dominant is. De plaatsing van o.a. de planeten in de tekens geven aan hoe deze verdeling in aanleg is. Vurige types hebben veel planeten hebben in Ram, Leeuw en Boogschutter, Aardse types in Stier, Maagd en Steenbok, luchttypes in Tweeling, Weegschaal en Waterman en watertypes in Kreeft, Schorpioen en Vissen. (lees ook: de temperamentenleer) De nadruk op een bepaald element of een onderbezet element kan belastend werken op de corresponderende lichaamsfuncties. Daarnaast geeft het gelijk een aanwijzing met welke therapievormen zij het beste gebaat zijn. Bijvoorbeeld: Aarde reageert goed op massages en diëten, water op psychotherapie en therapeutische baden, lucht reageert goed op acupunctuur en yoga, vuur op lichamelijke activiteiten.
Niet alleen de geboortehoroscoop, maar ook de huidige stand van de planeten (transits) hebben invloed op het functioneren van de planeten en daarmee het functioneren van het lichaam. Met name de conjunctie, oppositie en het vierkantsaspect hebben invloed.

De zon en de maan zijn de belangrijkste planeten in de horoscoop als representatie van het ik en de emotionele behoeften. Zij zullen de meeste uitdagingen in het leven ondervinden. Als de zon onder druk staat kan zich dat uiten in infecties, koorts en energie tekort. Een zon in een vuur teken zal in aanleg meer energie hebben dan een zon in een water teken.(het metabolisme) Als de maan in het gedrang komt kan zich dat uiten in depressiviteit, allergieën, oedemen en slijmvorming. Zij representeert de energiestroom (uitwisseling van stoffen, opname van nutriënten en uitscheiden van gifstoffen) en hoe gelijkmatig deze energiestroom plaats vind. De transiterende maan geeft inzicht over het verloop van de behandeling.
De ascendant geeft aan welke weerstand de zon en maan ondervinden om hun energie tot uitdrukking te laten komen.
Daar waar Saturnus staat is er sprake van vertraging. Gifstoffen kunnen hier makkelijker stapelen en is daarom een indicator van chronische aandoeningen.
Op de plek waar Neptunus verschijnt is vaak sprake van grenzeloosheid. De vitaliteit van het betreffende lichaamsdeel lekt gemakkelijk weg en is gevoelig voor indringers zoals een virus of bacteriën.

Het zesde huis regeert o.a. over de gezondheid. Het teken waarin het 6de huis begint en de heersende planeet geven een algemene indicatie van de gezondheid/vitaliteit.

Leeuw - Zon
Kreeft - Maan
Tweeling en Maagd - Mercurius
Stier en Weegschaal - Venus
Ram en Schorpioen - Mars
Boogschutter en Vissen - Jupiter
Steenbok en Waterman - Saturnus
Vissen - Neptunus
Waterman - Uranus
Schorpioen - Pluto

De heerser van het 6de huis geeft een indicatie van de ziekte en de heerser van de ascendant een indicatie over de algemene vitaliteit.

Nog een grappig detail: De zuidknoop (pal tegenover de noordknoop) geeft een indicatie over het lichaamsdeel waarover men het meest onzeker is.

Ram heerst over het hoofd
Stier regeert over de nek
Tweeling regeert over de longen en de handen
Kreeft regeert over de borsten, maag en baarmoeder
Leeuw heerst over het hart
Maagd heerst over de darmen
Weegschaal heerst over de nieren
Schorpioen heerst over de voortplantingsorganen
Boogschutter heerst over de lever
Steenbok heerst over de botten
Waterman heerst over de bloedsomloop
Vissen regeert over de voeten.

De informatie hier geeft slechts een summiere analyse van de geboortehoroscoop in medisch perspectief. Met een basiskennis van astrologie zal je echter zeker de sterke en zwakke punten in je lichaam herkennen.

Medische astrologie is niet geschikt om een diagnose te stellen. Wel kan men zien waar men extra aandacht aan dient te besteden en kan men zo nodig betreffende organen ondersteunen met de corresponderende kruiden.Afhoudende maan (void of course)

Vlak voordat de maan haar overgang maakt naar het volgende teken bestaat er een tijdspanne waarin zij geen grote aspecten (verbintenissen) meer maakt met planeten. Dit kan enkele seconden zijn, maar ook meer dan een dag. Dit wordt afhoudende maan genoemd. De periode van afhoudende maan eindigt op het moment dat zij het volgende teken binnenloopt.

Het gebrek aan verbintenissen maakt dat gebeurtenissen in deze tijd geen groeikracht hebben. Je concentratie is verminderd. Dit betekent dat al het belangrijke werk beter uitgesteld kan worden. Afspraken gaan vaak niet door, besprekingen lopen op niets uit. Nieuwe aankopen blijken miskopen en nieuwe liefdes blijken one night stands. Fouten zijn in deze periode makkelijker gemaakt. Vooral in de beleggingswereld blijkt de afhoudende maan een slechte tijd om in aandelen e.d. te investeren.
De periode van afhoudende maan is het beste te benutten door je met het dagelijkse leven bezig te houden. Richt je op routinewerk, maak klusjes af of socialiseer zonder dat je er verwachtingen van hebt. Een goede tijd om te rusten of te mediteren op je innerlijke balans.

Volgens de nieuwste inzichten binnen de astrologie wordt de periode van de afhoudende maan gekleurd door het laatste aspect dat de maan maakt met één de mysterieplaneten (Uranus, Neptunus of Pluto). Met Uranus als laatste aspect zou bijvoorbeeld een situatie plotseling kunnen veranderen, met Neptunes is het mogelijk dat je alles door een roze bril ziet en met Pluto zou je bijvoorbeeld geconfronteerd kunnen worden met gevoelens van machteloosheid. Let wel: dit zijn mogelijkheden. De afhoudende maan komt bijna elke 2 à 3 dagen voor. Het is onbegonnen werk (en ook niet leefbaar) om daar altijd rekening mee te houden. Maar op de dagen dat alles anders loopt dan gedacht kan het zinvol zijn om te kijken of er sprake was van een afhoudende maan en met welke mysterieplaneet zij het laatste aspect maakte. Zo krijg je er zicht op hoe een afhoudende maan in jouw leven kan uitwerken.

Voor het werken met magie zou dit dus impliceren dat het beter is je ervan te onthouden tijdens afhoudende maan. Het bovenstaande wijst erop dat gebeurtenissen oncontroleerbaar verlopen, alsof de beslissing al gevallen is.
Het is toepasselijker om in deze tijd een ritueel van dankbaarheid te houden.
 
Om met de afhoudende maan te werken raad ik je aan een astrologische agenda aan te schaffen.
afhoudende maan kalender

Astrologie in een notendop

Al zo lang de mensheid bestaat, kijkt ze naar de sterrenhemel en is gefascineerd door de bewegingen van de “grote lichten”. Oude culturen ontdekten dat de bewegingen aan de hemel correspondeerden met gebeurtenissen op aarde. Letterlijk vertaald betekent het woord astrologie: "kennis van de sterren" (astro is "ster" en logos betekent "kunde"). Een "doorzien" van de combinaties van planeten tegen de achtergrond van de 12 tekens van de dierenriem en de 12 huizen (levensgebieden).
Een horoscoop (Hora = uur en scopein = zien) is een tweedimensionale tekening van de planeetstanden op een specifiek moment, meestal de geboorte.
Het geeft een goed overzicht van je karaktereigenschappen en de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Hoe je in het leven staat en hoe je daaruit je eigen visie ontwikkelt. Het geeft informatie over je gedrag tegenover anderen en wat je van anderen terug verwacht. Hoe je relaties vorm hebben gekregen in zowel positieve als negatieve zin. Ook kan het inzicht geven in je doel in dit leven, je werk en je positie in de maatschappij. 

 

Zodiak - Mucha


Hier volgen wat trefwoorden van de symbolen die gebruikt worden:

De planeten geven je behoeften aan: (“wat”)
De Zon zegt iets over je innerlijke persoonlijkheid,  je vitaliteit,
De Maan vertegenwoordigt je gevoelens, je veiligheidsgevoel, je thuis, je wortels, je verleden,
Mercurius symboliseert je denken, je communicatievermogen, je intellectuele interesses,
Venus staat voor liefde, sensualiteit, erotiek, maar ook voor zekerheden, waarden, relatiegerichtheid,
Mars staat voor energie, voor je zelf op komen, agressie, seksualiteit,
Jupiter symboliseert optimisme, levensfilosofie, groei en het verbreden van je horizon,
Saturnus vertegenwoordigt de harde realiteit, beperkingen, geweten, verantwoordelijkheidsgevoel,
Uranus zegt iets over intuïtie, plotseling inzicht, al het nieuwe, het revolutionaire, onconventionele,
Neptunus beschrijft de mystieke ervaring, grenzeloosheid, de verbeelding, de roze bril,
Pluto  symboliseert macht en onmacht, transformatie, de seks daad, leven en dood.

De tekens geven aan hoe je de behoeften vormgeeft (“hoe”)
Ram: prille energie, dynamiek, actie, vuur, moed, stoutmoedig
Stier: liefde voor natuur, vruchtbaarheid, geduld, materialisme
Tweelingen: communicatie, dualisme, intelligentie
Kreeft: gezin, koestering, romantiek, geschiedenis
Leeuw: wil, centraal staan, royaal, creatieve vermogens
Maagd: hygiëne, dienstbaarheid, gezondheid, systematiek, kritisch
Weegschaal: harmonie, projectie, schoonheid, diplomatie, evenwicht
Schorpioen: transformatie, confrontatie, verleiding, intensiteit
Boogschutter: visie, religie, buitenland, filosofie
Steenbok: verantwoording, structuur, regelgeving, vormgeving
Waterman: vrijheid, gevoel voor samenleving, revolutie, vernieuwing
Vissen: invoelingsvermogen, transcendente liefde, mystiek.

De huizen geven de levensgebieden aan waar je die behoeften het beste vormgeeft. (“waar”)
1e huis:je personae: het masker waarmee je je naar buiten toe presenteert,
2e huis:je concrete zekerheid, je bezit en je talenten,  eigenwaarde
3e huis:de vluchtige contacten, de informatie-uitwisseling, het verkeer, broers en zussen
4e huis:je thuissituatie, je innerlijke emotionele basis, een van de ouders, jeugdervaringen
5e huis:je creatieve centrum, de wil, het vermogen om centraal te staan, het spel, de kinderen, vrolijkheid
6e huis:de dienstbaarheid, de gezondheid, het werk, de analyse, de vakopleiding, de nuttigheid
7e huis:dat wat wij van onszelf in de ander geprojecteerd zien, de relatie, controversen, huwelijk, publiek
8e huis:crisis, transformatie, occultisme, seksualiteit, geboorte en dood, waarden van de ander
9e huis:horizonverbreding: buitenland en hogere studie, filosofie, religie, bijgeloof, doelen, toekomst
10e huis:je roeping, je carrière, de maatschappij, je aanzien en reputatie, een van de ouders
11e huis:de samenleving, je wensen en verlangens, de groepen waarin je je bevindt, je metgezellen
12e huis:tot rust komen, loslaten, afzonderen, de massa, initiaties, verborgen vijanden, universaliteitLees je eigen horoscooptekening

Iedereen kan zijn horoscoop gegevens op het internet vinden. Ook met minimale kennis van astrologie kun je er al interessante gegevens uithalen.
In dit artikel zal ik uitleggen waar je die gegevens kunt vinden en wat je er zoal vanaf kan lezen ook al heb je je nooit in de astrologie verdiept.
Om te beginnen heb je nodig: je geboortedatum, geboortetijd en je geboorteplaats.
De tijd het liefst zo nauwkeurig mogelijk, deze kun je opvragen in de plaats van geboorte bij de bevolkingsregister. (helaas vragen ze hier vaak een vergoeding voor.)
Mocht je geen exacte tijd weten, neem dan een die deze het beste benaderd, of neem 12:00 in de middag.
Klik hier en vul je gegevens in. Klik op volgende. Dan verschijnt het zelfde scherm, reeds aangevuld met de coördinaten van je geboorteplaats. Controleer of je gegevens juist zijn en druk nogmaals op vervolg. Klik dan onder het kopje horoscooptekeningen “horoscooptekening, ascendant”. Nu verschijnt je horoscoop tekening. Als je op de tekening klikt kun je haar uitprinten zonder de tekst er omheen.

Links op de tekening vind je een aantal gegevens.
Je naam
De dag van de week, geboortedatum en de tijd van je geboorte (kloktijd)
Geboorteplaats, land en de Greenwich Mean Time afgekort GMT (Univ. Time)
Het zal je opvallen dat er een uur verschil is tussen deze tijden. Dit heeft te maken met de tijdzones op aarde. Als er op de tijd van je geboorte de zomertijd van kracht was is het verschil twee uur.
De coördinaten van je geboorteplaats. Het eerste getal is het aantal graden, de letter geeft aan ten oosten (e)  of ten westen (w) van de Greenwich nul lijn. Het tweede getal het aantal minuten. In de tweede serie getallen vind je een n of een s. Dit geeft aan of de plaats zich ten noorden of ten zuiden van de evenaar bevindt. Een blik in je atlas zal je inzicht in de coördinaten verduidelijken.
Achter methode Astrodienst vind je het woord Placidus. Dit geeft aan met welk huizen systeem er gewerkt is. Er zijn verschillende huizen systemen, maar Placidus wordt het meest gebruikt.
Zonneteken: Het sterrenbeeld waarin de zon zich begaf op het moment van je geboorte.
Ascendant: Het teken dat aan de oostelijke horizon op kwam op het moment van je geboorte.
In het kadertje vind je de planeten met hun symbolen. Het blauwe gedeelte geeft aan in welk teken die planeet staat. Je leest het teken (sterrenbeeld),graden, minuten, seconden.
Daaronder in het groen vind je de beginpunten van de huizen. Het eerste huis begint bij het ascendant en heeft dus ook de zelfde waarde. Het zal je opvallen dat niet alle huizen opgeschreven zijn. Dit is omdat het tegenoverliggende huis de zelfde waarde heeft. Als je weet dat het 1ste  huis op 7 graden weegschaal begint weet je gelijk dat het 7de huis op 7 graden ram begint. Het 1ste huis ligt tegenover het 7de huis en weegschaal ligt tegenover ram.
In het volgende kadertje kun je aflezen welke planeet in welk element staat en of het in een hoofd, vast of beweeglijk teken staat.
Van boven naar onder lees je v, l, a, w. Dit staat voor vuur, lucht, aarde en water.
Dit zijn de elementen. Zij geven elke planeet een bepaalde basis, ondertoon, van waaruit zij zich ontplooien. Zoals je ziet heeft elk teken in de cirkel een bepaalde kleur. Rood staat voor vuur, geel voor lucht, groen voor aarde en blauw voor water.  Elk teken heeft de eigenschappen van een bepaald element. Die kleuren vind je terug in het kadertje.
Dus met een maan in maagd vind je de maan in het kadertje groen afgedrukt. Die maan heeft een aards karakter.
Van rechts naar links boven het kadertje lees je h, v, b. Dit staat voor hoofd, vast en beweeglijk. Naast de verdeling in elementen zijn de tekens verdeeld in hoofdtekens, vaste tekens en bewegelijke tekens.
In het “trappentabel” vind je de zogenaamde aspecten. Elke planeet die een min of meer nauwkeurig aspect maakt wordt hierin weergegeven. Aspecten worden gevormd doordat planeten een bepaalde hoek met elkaar maken. Hierdoor hebben de planeten invloed op elkaar. Hoe die invloed is hangt af van het soort aspect. De rode aspecten werken stimulerend daar ze vaak met strijd of conflicten gepaard gaan. Je kunt er niet omheen. Dit biedt wel de grootste mogelijkheid tot groei. De blauwe aspecten geven aan waar de samenwerking harmonieus verloopt. Hier liggen talenten of het gaat je makkelijk af. Er schuilt wel een gevaar van luiheid op die gebieden. De blauwe aspecten hebben iets ongrijpbaars. De groene aspecten zijn de zogenaamde mineur aspecten. Hier wordt niet veel mee gewerkt. Ze kunnen echter nuances weergeven.

Rechts vind je de horoscoop tekening. In de buitenste ring vind je de tekens (sterrenbeelden) In de binnenste ring vind je de huizen 1 t/m 12 met daarin de planeten.
In een oogopslag kun je dus ontdekken in welk teken en welk huis een bepaalde planeet staat. Elk teken is verdeeld in 30 graden. Het aantal graden per huis is verschillend. Dit wordt o.a. bepaald door het huizensysteem wat gebruikt wordt.
Midden in de tekening zie je rode, blauwe, groene en zwarte lijnen. De lijnen geven aan welke planeten zijn verbonden middels een aspect.
De lijn tussen de ascendant(AC) en de descendant(DC) kun je zien als de horizon van je geboortedag. Planeten die boven die horizon staan waren op dat moment zichtbaar.
Als je geboren bent op een tijdstip waarop de zon al op was zul je de zon dus boven deze lijn vinden. Mensen die in de nacht geboren zijn zullen hun zon onder deze lijn vinden.
De lijn tussen het MC en DC geeft de hoogste en respectievelijk laagste punt van de zon weer op die dag.

Gebruik het artikel “Astrologie in een notendop” om meer te weten te komen over de planeten, tekens en huizen.


Je kunt nu makkelijk de maanfase van je geboorte berekenen. Tel eerst vanaf de zon tegen de klok in hoeveel hele tekens er tussen zitten. Elk teken is 30 graden.
Schrijf op een kladpapiertje het aantal tekens maal 30. Kijk nu op welke graad de zon staat. (de minuten en seconden kun je negeren) trek dat getal af van 30. De uitkomst tel je op bij het gevonden getal wat op je kladpapiertje staat. Kijk nu op welke graad de maan staat tel dit getal er ook bij op. Je weet nu hoeveel graden de maan verwijderd is van de zon. Bijvoorbeeld: Zon in vissen. Maan in leeuw. Tegen de klok in tellend zitten er 4 hele tekens tussen. Zon op 26 graden. 30 min 26 is 4. Maan op 16 graden. 120 + 4 +16 = 140.  In dit geval staat de maan dus 140 graden verwijderd van de zon.
Je hebt een getal gevonden tussen de 0 en 360 graden. 0 graden is nieuwe maan. 45 graden is wassende maan. 90 graden is eerste kwartier. 135 graden is gibbous maan. 180 graden is volle maan. 225 graden is afnemende maan. 270 graden is laatste kwartier. 315 graden is balsamic maan. 360 graden is weer nieuwe maan.
De maan verplaatst zich gemiddeld 12,2 graden per dag. Dit getal kun je gebruiken om de leeftijd van de maan te bepalen. Deel dit getal door het aantal graden wat je hebt gevonden. Bijvoorbeeld: Jouw maan staat 225 graden verwijderd van de zon. Gedeeld door 12,2 vind je afgerond 18,5 dag. Jouw maanfase valt dus 18.5 dagen na nieuwe maan. Vooral voor vrouwen kan dit interessant zijn. Want elke maand rond die dag hebben zij een extra vruchtbare periode, naast je normale cyclus. Lees hiervoor “Astrologische geboorteregeling”.  
De maanfase van je geboorte

De zon is in de westerse astrologie het belangrijkste teken. In de oosterse astrologie is dit echter de maan. Dit komt omdat de astrologie een afspiegeling is van de cultuur waarin het gebruikt wordt. In het westen is men meer gericht op de individu, wat gesymboliseerd wordt door de zon. Maar in de oosterse landen staat het gezinsleven en de emoties meer centraal. Deze worden gesymboliseerd door de maan.
Men is daar ook van mening dat de maan nodig is om het innerlijke licht (de zon) te hanteren. De interactie van de zon en de maan wordt vertaald in de maanfase.
De maanfasen zijn te vergelijken met een psychologische groeiproces . Elke fase heeft zijn eigen instelling welke invloed heeft op de beleving van de wereld om ons heen.
Kennis van je maanfase geeft je een indruk van het fundamentele doel dat je nastreeft in dit leven en hoe dat je karakter, emoties en gedrag vormt. 

Het berekenen van je maanfase:
Print je horoscooptekening uit. Tel eerst vanaf de zon tegen de klok in hoeveel hele tekens er tussen zitten. Elk teken is 30 graden.
Schrijf op een kladpapiertje het aantal tekens maal 30. Kijk nu op welke graad de zon staat. (de minuten en seconden kun je negeren) trek dat getal af van 30. De uitkomst tel je op bij het gevonden getal wat op je kladpapiertje staat. Kijk nu op welke graad de maan staat tel dit getal er ook bij op. Je weet nu hoeveel graden de maan verwijderd is van de zon. Bijvoorbeeld: Zon in vissen. Maan in leeuw. Tegen de klok in tellend zitten er 4 hele tekens tussen. Zon op 26 graden. 30 min 26 is 4. Maan op 16 graden. 120 + 4 +16 = 140.  In dit geval staat de maan dus 140 graden verwijderd van de zon.
Je hebt een getal gevonden tussen de 0 en 360 graden. 0 graden is nieuwe maan. 45 graden is wassende maan. 90 graden is eerste kwartier. 135 graden is gibbous maan. 180 graden is volle maan. 225 graden is afnemende maan. 270 graden is laatste kwartier. 315 graden is balsamic maan. 360 graden is weer nieuwe maan.

De maanfase astrologie kent 3 hoofdgroepen:

De wassende maan: (350 – 110 graden)
De individualistische persoonlijkheid; het jonge kind dat zijn eigen mogelijkheden ontplooit. Net zoals het zaad wat zich onder de grond ontkiemd, ontvouwt de individualistische persoonlijkheid zich al 10 graden voor het 0 punt. De fase brengt een intense energie met zich mee. Deze persoonlijkheid wil de wereld ontdekken en is enthousiast bij elke nieuwe vondst. Door zichzelf te leren begrijpen kan zij de wereld begrijpen, net zoals de maan die, naarmate zij meer verlicht wordt, licht op de aarde kan werpen. Deze persoonlijkheid werkt voor zichzelf en ziet de ander niet zo goed in de schaars verlichtte nacht. Een sterk basis vertrouwen in hun mogelijkheden maakt dat ze snel over teleurstellingen heen zijn. Zij laten zich door de dagelijkse beslommeringen niet weerhouden om hun doel uit te werken.

De volle maan: (110 – 230 graden)
De maatschappelijke persoonlijkheid; de rijpende volwassene richt zijn leven en werk in op anderen. Al is de maan pas vol bij 180 graden, toch maakt zij al ver voor en na dit punt een volle indruk. De maatschappelijke persoonlijkheid richt zich vooral op de medemens. Door de helder verlichte nacht is de ander goed te onderscheiden. Hierdoor leren ze van de ander wat er van hen verwacht wordt en hoe ze daar het beste aan kunnen beantwoorden. Het contact met de ander leert ze te vergelijken, kiezen en te combineren. Daar het helderste licht de donkerste schaduwen werpt zien we bij deze persoonlijkheid de meeste tegenstellingen: samenwerking en concurrentie, bewondering en minachting.

De afnemende maan: (230 – 350 graden)
De beherende persoonlijkheid; de ouder wordende mens trekt zich terug op een verovert standpunt en probeert anderen van daaruit te (be)sturen. In het afnemende licht is deze persoonlijkheid zich bewust dat het licht zal wederkeren, maar tot die tijd zal alles moeten worden gereduceerd tot de prioriteiten. Dit moet met de grootste doelmatigheid worden gerealiseerd. Overtuigd van hun eigen kunnen houden ze graag de touwtjes in handen. Zij zijn instaat om zichzelf weg te cijferen voor het algemene belang.

De hoofdgroepen krijgen meer nuance in de acht maanfasen:

Nieuwe maan: (0 – 45 graden)
Je bent spontaan, leergierig en neemt graag het initiatief. Door je enthousiasme kun je hard werken. Dit kan wel eens de oorzaak zijn dat je opgebrand bent voordat een project is afgerond.
Je beziet het leven nogal subjectief waardoor je je soms onbegrepen voelt.

Wassende maan: (45 - 90 graden)
Je bent assertief en avontuurlijk. Door je nieuwsgierigheid heb je de behoefte om problemen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Hierdoor bots je nogal eens tegen het conventionele en moet je nieuwe wegen vinden om je doel te bereiken.
Resten uit het verleden kunnen je groei in de weg staan en dienen daarom ook aangepakt te worden.

Eerste kwartier: (90 -135 graden)
Je bent positief ingesteld en hebt een sterke wil. Je hebt een duidelijke mening waardoor je nogal eens in heftige discussies verzeild kan raken. Je hebt de neiging om bestaande structuren onderuit te halen, maar je oplossingen zijn vaak inderdaad een verbetering.

Gibbous maan: (135 – 180 graden)
Je hebt een kalmerende invloed op de mensen om je heen en helpt ze graag. Je hoopt dat je met je werk de wereld een beetje beter kan maken. Deze missie maakt dat je soms blind ideologieën kan navolgen. Het is belangrijk dat je leert bij jezelf te blijven, dan zal de voldoening  en erkenning niet uitblijven.

Volle maan: (180 -225 graden)
Je talent ligt in het verwezenlijken van zaken. Je vertrouwt op je instinct en bent creatief. Aan de andere kant kun je last hebben van schuldgevoelens en irrationele angsten. Je bent gevoelig voor de emoties van een ander en moet leren je eigen emoties onder controle te krijgen.

Afnemende maan: (225 – 270 graden)
Je bent communicatief en deelt graag je kennis en ervaring.  Je revolutionaire natuur wil je inzetten om de wereld om je heen te verbeteren. Compromissen zullen nodig zijn  om je visie te laten aansluiten aan de behoefte van de ander.

Laatste kwartier: (270 -315 graden)
Je talenten liggen in het geven van advies. Je straalt warmte uit en hebt een begrijpend oor. Je bent in staat om mensen hun gedachte te verhelderen. Je kan makkelijk in het verleden blijven hangen waardoor er perioden van melancholie kunnen optreden. Het loslaten van het verleden is van belang om verder te kunnen gaan.

Balsamic maan: ( 315 -380 graden)
Je bent dromerig en intuïtief. Je bezit een aangeboren wijsheid die het werk van de natuur en de mensheid doorziet. Je bent meer intellectueel dan fysiek actief.
Het eindigen  en voorbijgaande zijn belangrijke thema’s in je leven.Maanschommelingen

Een cyclus die momenteel weer vol in de belangstelling staat binnen de astrologie is de Moonwobble, of vrij vertaald maanschommeling. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een periode waarin emoties hoog oplopen en alles anders verloopt dan normaal.
De Amerikaanse astroloog Carl Payne Tobey was de eerste die opmerkte dat rampen, ongelukken en ruzies in cycli voorkwamen. Hij onderzocht het verschijnsel en vergeleek het met de aspecten van dat moment.
De factor instabiliteit blijkt een grote rol te spelen. De gebeurtenissen van 11 september en de ontploffing van de spaceshuttle vonden plaats tijdens een Moonwobble.
Ook aardbevingen en extreem slecht weer vinden opvallend vaak plaats tijdens een Moonwobble.

Een Moonwobble vindt plaats als de zon een conjunctie of vierkant maakt met de maanskopen. De maansknopen zijn de snijpunten van de banen van de zon en de maan. Omdat de zon in een jaar de dierenriem doorloopt, vinden er per jaar ongeveer 4 Moonwobbles plaats. De maansknopen maken hun ronde in ongeveer 19 jaar. Dit houd in dat een moonwobble zich na 19 jaar herhaalt in het zelfde teken en op de zelfde graad.
Opvallend is dat de gebeurtenissen tijdens een moonwobble van 19 jaar geleden veel affiniteit vertoont met de gebeurtenissen tijdens de moonwobble van het heden.
Zon en maansverduisteringen vinden alleen plaats als zon en maan op een lijn staan met de maansknopen. Zonsverduisteringen vinden plaats tijdens nieuwe maan, maansverduisteringen tijdens volle maan. Elke verduistering valt dus tijdens een moonwobble, maar niet elke moonwobble valt tijdens een verduistering, immers, de vierkantaspecten veroorzaken ook Moonwobbles. De invloed van dit verschijnsel treed in zo’n tien dagen voor het aspect en duurt tot ongeveer 10 dagen erna. De intensiteit ervan schijnt continu te zijn. Met andere woorden, het begint plotseling en ineens is het weer afgelopen. Het teken waarin de moonwobble plaats vindt en de aspecten die worden gemaakt met planeten of andere gevoelige punten geven zicht op de manier waarop een moonwobble zich kan manifesteren.

Een moonwobble treft ons mondiaal gezien allemaal. Op het persoonlijke vlak kan zo’n periode relatief rustig verlopen. Maar als de moonwobble aspecten maakt naar planeten in je persoonlijke horoscoop kun je verwachten dat er grote veranderingen plaats gaan vinden.  Je zou in een relatiedip kunnen belanden of plannetjes ondervinden telkens tegenwerking. Doordat emoties makkelijk hoog op kunnen lopen ontstaan er makkelijk meningsverschillen. De sleutel ligt in het tonen van flexibiliteit.
Probeer je handelingen niet te laten leiden door de emoties, want na de moonwobble zie je de dingen vaak uit een ander perspectief.
In het algemeen kun je zeggen dat de Moonwobble een vergrootglas over de problematiek houdt. Zo wordt de noodzaak van het oplossen duidelijk. Wacht hier wel mee tot na de Moonwobble. Beslissingen genomen tijdens de moonwobble zijn meestal van korte duur.
Maar het is niet allemaal kommer en kwel tijdens de moonwobble. Het onverwachte kan nieuwe mogelijkheden creëren. Bedenk dat alle cycli dienen om groei te bewerkstelligen. Zie het als een periode waarin je creativiteit en flexibiliteit wordt gestimuleerd.De maan in jou leven; een onderzoek.

Je hebt al veel gelezen over de invloeden van de maan en je wilt het nu in de praktijk ervaren of deze kennis toepassen? Ga dan aan de slag met de maankalender. De link vind je aan de linkerkant onder het menu.
Op de kalender vind je gedetailleerde informatie over de maanfasen, in welk teken zij zich bevindt en wanneer zij afhoudend is. Let er op dat je de locatie aanpast in de zwarte balk. Onder de kalender worden de symbolen verklaard.

De zaken die je onder de loep kunt nemen zijn eindeloos. Kies iets wat je interesse heeft. Als voorbeelden noem ik:

Je gemoedstoestand.
Maak dagelijks een korte notie van je gemoed en vergelijk deze met het teken waarin de maan zich die dag bevindt.

Je activiteiten.
Observeer het teken waarin de maan zich bevindt tijdens de verschillende bezigheden. Denk aan sport, socialiseren, behoefte aan rust, enz.

Je ovulatiecyclus.
Als je geen pil gebruikt kun je onderzoeken hoe je cyclus verloopt t.o.v. de maanfasen. Met behulp van het artikel astrologische geboorteregeling kun je de extra vruchtbare dagen berekenen. Hoe beleef je de menstruatieperiode met de maan in de verschillende tekens en fasen?

Je slaappatroon.
Wanneer slaap je onrustig/rustig? Wanneer heb je heldere dromen?

Onderzoek de invloed van de afhoudende maan. Wanneer komt een project niet van de grond of kost ze meer moeite? Wanneer vergeet je een afspraak of wordt er een afgezegd? Beschrijf ook kort waarom iets niet doorging.

Werk je als verpleegkundige op de afdeling gynaecologie? Houd dan eens bij hoeveel baby’s er per dag worden geboren. Als je werkt bij de politie kun je noteren wanneer het extra onrustig is.

Als je groene vingers hebt kun je aan de slag met het tuinieren met de maan.Zaai eens met de verschillende maanfasen en noteer je bevindingen.

Toets in de praktijk hoe het is om schoon te maken met afnemende maan, je masker te nemen met de maan in weegschaal of stier en bezoek eens de kapper met de maan in leeuw.
In de boeken van Paungger & Poppe (In harmonie met de maan) en Teresa moorey (zilveren maan) vind je talloze mogelijkheden om eens aan der lijve de invloed van de maan te ondervinden.

Het is leuk om opgedane observaties onder de lezers van Nieuwe Maan te delen. Op deze manier kunnen we van elkaars persoonlijke ervaringen leren.Om enigszins betrouwbare gegevens te verzamelen moet je minimaal twee maanden je observaties noteren. Je kunt op elk moment van het jaar instappen.
Als je serieus mee wilt doen, geef dit dan aan via de mail. Als je vragen hebt kun je die stellen. De eindresultaten worden anoniem verwerkt en in april 2014 opgestuurd naar de participanten.

Verwerk in een word document de volgende aspecten:

Specificeer welk gebied je onder de loep hebt genomen.
Noteer de data en het tijdstip van de gebeurtenis.
Omschrijf kort je observaties.
Geef je persoonlijke conclusies.

Stuur een kopie naar E-zine Nieuwe Maan.

Succes!
....

Site Map